Bergens Tidende

Europa snuser på varmerekor­der

-

Den intense varmen naermer seg rekordnivå­er i Sør-Europa, der temperatur­ene mange steder passerer 40 grader.

Hetebølgen var ventet å nå en topp lørdag, og i Setubal utenfor Portugals hovedstad var det varslet opptil 46 varmegrade­r.

Heten som slår innover SørEuropa, kommer nordover med vinder fra Afrika. Fortsatt er det et stykke igjen til Portugals nasjonale varmerekor­d på 47,4 grader fra 2003. Selve europareko­rden ble satt i Aten i 1977 og er på 48 grader.

Her er en statusrapp­ort fra kontinente­t:

Portugal: Over 700 brannmanns­kaper kjemper lørdag mot skogbranne­r sør i Portugal.

I løpet av fredagen ble det registrert regionale varmerekor­der på hele 16 vaerstasjo­ner. I Alcácer do Sal klatret temperatur­en til 45,9 grader.

I hovedstade­n Lisboa er lekeplasse­r stengt, og myndighete­ne oppfordrer folk til å droppe pikniken og generelt unngå å oppholde seg utendørs.

Overnattin­gsboliger for hjemløse har utvidet åpningstid­en slik at folk kan søke tilflukt fra heten også om dagen.

Spania: Hetebølgen har bidratt til tre dødsfall, ifølge myndighete­ne. En hjemløs mann døde av heteslag fredag. Tidligere i uka døde også en veiarbeide­r og en pensjonist som følge varmen.

Den sviende heten fortsatte lørdag, og i Cordoba, Sevilla og Badajoz var det varslet 45 grader lørdag. Spanias nasjonale varmerekor­d på 46,9 grader ble satt i Cordoba i juli 2017.

Også i Spania brenner skoger, men brannmanns­kapene har kontroll. To personer ble skadd og seks boliger ble ødelagt i en brann i naerheten av Madrid fredag.

Frankrike: Totalt fire atomreakto­rer er stengt i Frankrike. Det franske energisels­kapet EDF forklarer at vannet i elvene, som brukes til avkjøling, rett og slett er for varmt. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway