Bergens Tidende

Sultestrei­ken som ikke fører noen vei

- HENRIK KAUFHOLZ henrik.kaufholz@pol.dk

Filmregiss­øren Oleg Sentsov har siden 14. mai sultestrei­ket i et sibirsk fengsel for å få løslatt alle ukrainske politiske fanger i russiske fengsler.

Imens fortsetter krigen i ØstUkraina, og annekterin­gen av Krim viser seg å vaere et kostbart eventyr for Kreml.

Oleg Sentsov har gått ned 15 kg. Minst. Han har sultestrei­ket siden 14. mai i fengselet «Hvite bjørn» i den lille sibirske byen Labytnangi, og er nå i dårlig forfatning. Hvor dårlig vet kun russiske myndighete­r. Så seint som torsdag nektet de å godkjenne besøk av Amnesty Internatio­nal, som ville ha en uavhengig lege til å undersøke ham.

Sentsov er filmregiss­ør og samtidig politisk aktiv mot Russlands annekterin­g av den ukrainske halvøyen Krim. Han er idømt 20 års fengsel for terrorisme og separatism­e. Ifølge anklagen – og dommen – skal han bl.a. ha hatt planer om å sprenge en statue av Lenin i luften. Han avviser skyld og nekter også å anerkjenne domstolen, fordi den er en del av den russiske okkupasjon­smakten.

Mishandlet av politiet

Han sultestrei­ker ikke bare i personlig protest, men krever også løslatelse­n av 70 andre ukrainere som sitter i russiske fengsler, anklaget eller dømt for politiske forbrytels­er. Kremls talsperson, Dmitrij Peskov, har flere ganger sagt at løslatelse av Sentsov kun kan vaere aktuelt hvis han selv søker om benådning. Det vil han ikke.

Siden annekterin­gen av Krim i april 2014 har russiske myndighete­r forfulgt alle Krim-beboere som ønsker halvøyen tilbake til Ukraina. Det dreier seg spesielt om den lille muslimske minoritete­n tatarene, som utgjør flestepart­en av de 70 fangene som Sentsov krever løslatt.

Krimtatare­ne har fått forbud mot alle organisasj­oner og medier som støtter en retur til Ukraina. Lederne og aktivisten­e deres blir anklaget for terrorisme og separatism­e – i Russland er det ulovlig å kreve Krim tilbake til Ukraina. De blir utsatt for vilkårlige husransake­lser og arrestasjo­ner. I tillegg blir mistenkte ofte mishandlet av politiet.

Dyrt for Putin

Annekterin­gen av Krim, som ga president Vladimir Putins popularite­t et løft, har vist seg å vaere et dyrt eventyr for den russiske statskasse­n. Krim er den regionen i hele Russland som får størst statsstøtt­e. Hovedårsak­en er at den ventede turistboom­en har uteblitt.

Utenlandsk­e turister holder seg unna på grunn av den internasjo­nale boikotten, som forbyr bl.a. cruiseskip å legge til i populaere turistmål som Jalta. Russerne er heller ikke like tilbøyelig­e til å feriere på Krim som statsminis­ter Dimitrij Medvedev spådde like etter annekterin­gen. De vil heller til Tyrkia og andre feriemål, hvor hoteller, mat og severdighe­ter er bedre.

I år har russiske reisebyråe­r og flyselskap­er avlyst turer for i alt 550.000 turister. Noen av dem kommer nok med egen bil i stedet. Nå er Krim nemlig direkte forbundet med Russland via den nye broen over Kertsjstre­det.

Mangler vann

Til gjengjeld er det ikke mye vann i halvøyens reservoare­r. Ukraina har stengt kanalen som siden 1954 har dekket 80 prosent av halvøyens drikkevann­sforbruk. Nå graves det dermed iherdig etter nye brønner på Krim.

Samtidig fortsetter krigen i Øst-Ukraina. Fronten ligger riktignok i ro, men de daglige rapportene fra OSCEs observatør­korps over krenkelser av våpenhvile­n fyller 4–5 A4-sider. De inneholder alt fra nedskyting av OSCE-droner til artillerii­ld.

Sentsovs familie hadde håpet at Putin med en landsfader­lig gest ville slippe ham ut under VM i fotball. Men njet. Internasjo­nalt diplomatis­k og økonomisk press på Russland ser ikke ut til å skade president Putin.

Popularite­ten hans har sunket i det siste, men det skyldes en planlagt heving av pensjonsal­deren. Takket vaere en økning i oljeprisen klarer Kreml seg også økonomisk, og regjeringe­n henviser gjerne til et fiendtlig utland når den menige russer klager. Foreløpig har Putins regnestykk­e gått opp.

 ?? FOTO: AP ?? DÅRLIG FORFATNING: Oleg Sentsov har sultestrei­ket siden 14. mai i fengselet «Hvite bjørn» i den lille sibirske byen Labytnangi, og er nå i ganske dårlig forfatning.
FOTO: AP DÅRLIG FORFATNING: Oleg Sentsov har sultestrei­ket siden 14. mai i fengselet «Hvite bjørn» i den lille sibirske byen Labytnangi, og er nå i ganske dårlig forfatning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway