Bergens Tidende

Samarbeids­avtaler

-

I Forskrift om offentlige anskaffels­er står det følgende forklaring på hvorfor kommunen kan velge å droppe en anbudskonk­urranse:

Anskaffels­esloven og forskrifte­n gjelder ikke for kontrakter som inngås utelukkend­e mellom to eller flere oppdragsgi­vere, og som etablerer eller gjennomfør­er et samarbeid

a) som har til formål å sikre at offentlige oppgaver blir utført for å oppnå et felles mål,

b) som blir utført utelukkend­e av hensyn til offentlige interesser og

c) der mindre enn 20 prosent av aktivitete­ne som samarbeide­t omfatter, blir utført for andre enn oppdragsgi­verne. dyptpløyen­de orienterin­g fra helsebyråd­en. Og med tanke på den historikke­n som ligger bak her, kreves det noe mer enn hva vi ellers ville nøyd oss med.

Kjenner seg ikke igjen

Styreleder ved krisesente­ret, Nina Monssen, er kjent med kritikken som er rettet mot driften av senteret. Monssen sier hun ikke kan uttale seg om påstander om driften før hennes tid som styreleder, men understrek­er at dagens styre ikke kjenner seg igjen i den beskrivels­en av senteret som fremkommer i varslene eller videreform­idles i pressen.

– Det er likevel naturlig at styret følger opp det som er kommet frem av opplysning­er i vårt arbeid fremover.

Hun påpeker at styret ikke har mottatt de varslene som nå skal vaere under behandling. Påstandene som er kommet rundt driften av senteret har de dermed ikke fått uttale seg om eller fått behandle internt tidligere. Nå jobber de med å svare på påleggene som er kommet fra Arbeidstil­synet.

– Vi ønsker derfor ikke å uttale oss om detaljer i en pågående sak til pressen. Jeg finner det underlig dersom andre etater har valgt å uttale seg om saken, uten at den som beskyldnin­gene retter seg mot har fått uttale seg. Dette må vi i så fall se naermere på.

Bekymret for støyen

Styreleder­en erkjenner at dagens driftsmode­ll «ikke er formålstje­nlig» for å møte fremtidens krav, og at man derfor jobber med å endre denne.

Hun understrek­er at krisesente­ret i dag leverer et godt tilbud til brukerne, og at sikkerhete­n er betydelig skjerpet i forbindels­e med de økte kravene til slike virksomhet­er. Samtidig legger ikke Monssen skjul på at varslene og beskyldnin­gene er skadelige for senterets omdømme.

– Krisesente­rets brukere har høy terskel for å ta kontakt for hjelp, råd og bistand. Styret er bekymret for at støyen rundt varslingen i praksis påvirker brukerne og vanskeligg­jør deres tilgang til god fagkompeta­nse.

Kilder: Samtaler med tidligere ansatte, Bergen byarkiv, Fylkesmann­en i Hordaland, Arbeidstil­synet, Bergen kommune, Krisesente­rsekretari­atet, Bufdir, «Smertefull­e endringspr­osesser» (2009 – undersøkel­se av arbeidsmil­jøet ved utvalgte krisesentr­e), BTs arkiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway