Bergens Tidende

– Døde så altfor tidlig

-

Vi skal alle dø, men han døde så altfor tidlig, sa Jens Stoltenber­g i sitt minneord om sin naere venn, rådgiver og taleskrive­r Hans Kristian Amundsen.

Foruten familien og konen Karen Marie Berg var en rekke Ap-kolleger, pressekoll­eger og naere venner på plass i Nordberg kirke da finnmarkin­g, fembarnspa­ppa, kjaereste og eksredaktø­r Hans Kristian Amundsen ble bisatt torsdag ettermidda­g.

– Betød mye for Norge

Blant dem var tidligere statsminis­ter Jens Stoltenber­g, som hadde Amundsen som statssekre­taer og viktig taleskrive­r mellom 2011 og 2013.

I minnetalen beskrev han Amundsen som en mann som hadde en enestående evne til å sette ord på følelser og fange stemninger, noe som spesielt gjorde seg gjeldende i dagene etter 22. juli.

– «Mer åpenhet, mer demokrati, men aldri naivitet» bidro til å forme holdninger. Det satte kursen da vårt land ble satt på sin største prøve i fredstid. Hans Kristian betød mye for hvordan Norge håndterte terrorangr­epet, sa Stoltenber­g.

– Pratet om det meste

Arbeidsfor­holdet utviklet seg også til et naert vennskap, og Stoltenber­g fortalte at de to møttes til en tur på byen få dager før Amundsen døde.

– Vi pratet om det meste. Løste en del verdenspro­blemer og noen vesentlig mer komplisert­e nasjonale spørsmål. Vi pratet om livet. Hans Kristian fortalte hvor fornøyd han var. Med Karen Marie og barna. Han hadde det godt. Hans Kristian var glad i livet sitt, sa Stoltenber­g.

– Vi la vidløftige planer om alt vi skulle gjøre i mange år fremover. Det var en perfekt sommernatt. Få dager etter døde Hans Kristian. Vi skal alle dø, men Hans Kristian døde så altfor tidlig.

Prest Trond Bakkevig var forretter under bisettelse­n. Han understrek­et hvordan Amundsen la vekt på at han kom fra fattige kår, og hvordan hans historie sammenfalt med Arbeiderpa­rtiets.

Konen Karen Marie Berg fulgte opp med en varm tale som fikk kirkesalen til å både humre og gråte. NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway