Bergens Tidende

Kinas nye fly flyr seks ganger raskere enn lydens hastighet

- CLAUS BLOK THOMSEN claus.blok.thomsen@pol.dk

Forskere tror flyet vil kunne utmanøvrer­e dagens våpensyste­mer og missilfors­varssystem­er i fremtiden.

Kina, USA og Russland har kastet seg inn i et kappløp om å utvikle fremtidens våpen. Ifølge avisen South China Morning Post gjennomfør­te Kina nylig et vellykket forsøk med et helt nytt, ubemannet, hypersonis­k fly som i løpet av

400 sekunder kommer opp i en hastighet på 5,5 mach – altså 5,5 ganger lydens hastighet.

Flyet skal dessuten ha oppnådd en topphastig­het på seks mach, tilsvarend­e rundt

7.344 kilometer i timen. Flyet går under navnet

«Xingkong-2», eller «Starry

Sky-2» på engelsk, og bruker teknologi hvor flyet «rir» på sine egne sjokkbølge­r. Ifølge en uttalelse fra China Academy of Aerospace Aerodynami­cs ble forsøket gjennomfør­t fredag. Flyet ble sendt opp i atmosfaere­n montert på en rakett, før det ble sluppet løs og fløy av egen kraft.

Svaert manøvrerba­rt

Det oppsiktsve­kkende med flyet er ikke kun dets hastighet, men også at forskere regner med at det i fremtiden vil kunne skyte ned missiler, og at flyet vil kunne gjennomtre­nge eksisteren­de forsvarssy­stemer på grunn av dets høye hastighet.

Til South China Morning Post sier den kinesiske militaeran­alytikeren Zhou Chenming at det antakelig vil ta tre til fem år før flyet er så utviklet at det kan baere egne missiler. Han vurderer at det da i første omgang vil vaere snakk om konvensjon­elle missiler, og altså ikke missiler med atomstrids­hoder.

– Utover å vaere egnet til å baere missiler kan det også ha andre militaere bruksområd­er som vi fortsatt ikke har utforsket, sier militaeran­alytikeren.

Det kileformed­e flyet har ifølge South China Morning Post også vist seg å vaere svaert manøvrerba­rt, som innebaerer at det vil vaere vanskelig å spore flyet med radarsyste­mer.

Avisen siterer også Mike Griffin, tidligere NASAdirekt­ør og nåvaerende amerikansk viseforsva­rsminister for utvikling, som har uttalt at Kina har «et temmelig modent system» for utvikling av hypersonis­ke missiler som kan treffe mål flere tusen kilometer unna.

Våpenkappl­øp

Kina er imidlertid ikke det eneste landet som arbeider med å utvikle den nye teknologie­n. Russlands president Vladimir Putin har sagt at de vil ta i bruk et nytt hypersonis­k fly i løpet av 2019. Det russiske flyet skal vaere «usårbart» overfor missilfors­varssystem­er.

I USA er dessuten det amerikansk­e luftvåpene­t blitt tildelt en milliard dollar, tilsvarend­e rundt 8,6 milliarder norske kroner, til utvikling av hypersonis­ke missiler som skal kunne avfyres fra fly.

Våpenkappl­øpet illustrere­r imidlertid saerlig Kinas voksende militaere ambisjoner.

Kinas president, Xi Jinping, har i flere taler det siste året gitt uttrykk for at Kina i større grad vil bruke sine militaere egenskaper til å håndheve kinesiske interesser rundt om i verden – blant annet i Sør-Kinahavet, som USA betrakter som internasjo­nalt farvann, mens Kina anser det for å vaere kinesisk territoria­lfarvann.

Samtidig har Xi Jinping iverksatt en moderniser­ing av det kinesiske militaeret slik at det i større grad kan brukes i operasjone­r rundt

 ??  ?? NY TEKNOLOGI: Kinesernes Chengdu J-10 (bildet) er blant de ferskeste tilskudden­e til flyvåpenet deres, og når en topphastig­het på 1,8 mach. Men nå utvikler landet ubemannede fly som kan nå 5,5 mach.
NY TEKNOLOGI: Kinesernes Chengdu J-10 (bildet) er blant de ferskeste tilskudden­e til flyvåpenet deres, og når en topphastig­het på 1,8 mach. Men nå utvikler landet ubemannede fly som kan nå 5,5 mach.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway