Bergens Tidende

Hardt å starte etter ferien?

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Syv råd som gjør overgangen fra ferie til jobb litt enklere.

Synes du at du trenger en ferie etter ferien? Du er trolig ikke alene om å føle at de første dagene tilbake på jobb er ekstra tunge.

Du hadde kanskje tenkt du skulle vaere uthvilt etter late dager på stranden eller hytten, men føler snarere du er mer sliten enn da du dro.

Sett pris på rutinene

–Vi mennesker er ganske glad i rutiner. Når ferien er blitt en rutine, en veldig behagelig en sådan, må man bryte den og inn i den gamle hverdagsru­tinen. Det kan vaere vanskelig, spesielt hvis man har hatt en fantastisk ferie og alltid skulle ønske det var slik, sier foredragsh­older og mental

Otterstad.

Men det dummeste du kan gjøre er å gå og grue deg til hverdagen, for den kommer uansett, påpeker Otterstad.

– Innstillin­gen til hverdagen er det viktigste i forkant. Prøv å tenke at du setter pris på rutinene.

trener,

Myk jobb-landing

Christine Ikke sammenlikn hverdagen med ferien: – Det er det dummeste du kan gjøre, for det er to vidt forskjelli­ge ting. Ikke ha en innstillin­g om at hverdagen er kjedelig, for det gjør overgangen desto tyngre.

Ikke start på en mandag: – Begynn på jobb onsdag i stedet for eksempel. Da ser ikke uken så lang ut, og den blir lettere å komme seg gjennom.

Legg inn litt hyggelige aktivitete­r: – Nettopp for at hverdagen ikke skal bli så «kjedelig» som du ser for deg, gjør en innsats for at de første dagene skal bli ekstra hyggelige. Når første arbeidsdag kommer, kan det vaere greit å legge inn et kaffestopp på vei til jobben eller et glass vin rett etter jobben, for eksempel.

Ikke gå for hardt ut: – Du trenger ikke tenke «Pang! Nå er det rett på havregrøte­n og trening seks ganger i uken». Ta ting i sakte tempo.

Lag en liste: – Hvis mailen har hopet seg opp gjennom sommeren, og ting virker uoverkomme­lig, trenger du ikke ta alt den første dagen. Sett deg ned og lag en punktliste hvor du kan krysse av for hver fullførte. Få en oversikt, og ta litt av gangen. Da får du ryddet opp i hodet.

Utnytt at det er rolig på jobben: –I starten er de faerreste kommet tilbake på jobb, og mange har fortsatt ferie. Nyt det.

Sett ting i perspektiv: – Denne høres kanskje litt klisje ut, men noe av det viktigste en bør tenke er at man skal vaere innmari glad man har en jobb. Familien, økonomien og resten av verden snurrer faktisk ikke rundt uten.

– Ikke gå for halv maskin

Psykolog Karen Kollien Nygaard påpeker at på samme måte som vi bør trappe ned før ferien, trenger kroppen også tid på å trappe opp igjen når ferien er over.

Prøv ikke å gå fra null til hundre de to første arbeidsdag­ene, råder hun.

– Vi uthvilte etter ferien og føler oss bedre, og så går man på en smell fordi man hopper på for mye på en gang. Det resulterer i at en begynner å gå for halv maskin, og det er ikke spesielt deilig. Folk begynner å mistrives, bli frustrerte, og så har vi det gående.

Kroppen trenger overganger, fortsetter Nygaard.

– Det tar gjerne en uke eller to å komme ordentlig i gang igjen – også avhengig av hvilke forventnin­ger en har til seg selv, sier hun.

er

 ??  ?? CHRISTINE OTTERSTAD
CHRISTINE OTTERSTAD
 ??  ?? KAREN KOLLIEN NYGAARD
KAREN KOLLIEN NYGAARD
 ??  ?? SLIK TAKLER DU OVERGANGEN: Sliter du med å komme tilbake til hverdagen? Det finnes råd.
SLIK TAKLER DU OVERGANGEN: Sliter du med å komme tilbake til hverdagen? Det finnes råd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway