Bergens Tidende

Fire tips for dem som vil prøve seg på et sykkelritt

-

Vaer godt forberedt fysisk. Ikke stress med å tenke på resultatet. Tren med glede.

Tren i en gruppe med andre positive mosjoniste­r. Det er motiverend­e.

Snakk med hverandre. Og vaer støttende og positiv. Det reduserer smerten som vil komme underveis. syklet 200 kilometer på en treningstu­r, sutrer de ikke. De snakker ikke om smerte. Ånden i laget gir deg en bra følelse. Hjemme er de mer sutrete. Jeg ble veldig imponert over det jeg opplevde, sier 31-åringen.

Tilbake i Tyskland har han prøvd å forklare opplevelse­n han hadde i Norge.

– De kan ikke helt forstå hva jeg snakker om. Du må nok se og gjøre det selv, tror Stenschke og gir et eksempel:

– Mosjoniste­ne er veldig strukturer­te. Etter en treningstu­r, er det evaluering av økten. Det gjøres med humør, men er profesjone­lt. Jeg ble veldig imponert, sier han.

Skryter av norske syklister

Atle Kvålsvoll, tidligere proffsykli­st med blant annet seks starter i Tour de France på CV-en, kjenner godt viktighete­n av lagfølelse­n som tyske Sebastian Stenschke beskriver i sitt møte med norske syklister.

– Nordmenn er kanskje rause, uten at vi tenker over det, sier Kvålsvoll.

Han har selv erfart hva et godt miljø i et sykkellag gjør med prestasjon­en.

– Det er kjempestor forskjell på å vaere på et lag der det er et samholdet er godt, og et der det ikke er det. Da jeg kjørte på et fransk lag da jeg var aktiv, hadde vi et kjempemilj­ø.

Han forteller at det ble tre uker som føltes veldig lange da han syklet for et nederlands­k lag som ikke hadde det gode miljøet på plass.

Trivsel i gruppen

Selv om sykling er en individuel­l sport, mener han fokuset på trivsel i gruppen er viktig. Det gjelder både glade amatører og proffsykli­ster. – Det er et fellestrek­k for både mosjonsidr­ett og toppidrett at de lagene som virkelig presterer over tid, de kommuniser­er godt og motiverer hverandre. Det er alltid noen som har tunge perioder underveis, og da er det utrolig viktig å vaere støttende. Det betyr mye mer enn hva man skal skulle tro, sier Kvålsvoll.

Han mener sykling som aktivitet er en fin sosial arena.

– Du har en god mulighet til å kommuniser­e underveis når du sykler. Hvis du løper, har du nok med deg selv, men under en rolig langtur på sykkel kan man fint snakke sammen, sier Atle Kvålsvoll.

– Trening skal vaere artig og ikke bare blodig alvor. Man må ha en følelse av glede for å prestere.

Fridde i målområdet

For Sebastian Stenschke er det ikke bare den gode lagånden som gjorde sykkelritt­et TrondheimO­slo til en god opplevelse.

Da han kom i mål, overrasket han nemlig kjaeresten AnnaLena. Hun sykler ikke, men var i Oslo for å ta imot ham.

– Jeg tenkte dette var en god anledning til å fri. Jeg kjøpte ringen og hadde den godt festet til sykkelstyr­et underveis. I mål tok jeg ringen fra styret og la den i sokken. Jeg ropte på henne, sa jeg hadde krampe i leggen og bak om hjelp til å ta av meg skoen. Da sa hun: «Det er en ring i sokken din som plager deg», forteller Stenschke.

Han ler.

– Så gikk det opp for henne at hun ble fridd til. Hun sa ja, og vi feiret med en kald øl.

Neste år har han to store begivenhet­er å se frem til.

– Det blir bryllup. Og så har jeg lyst til å sykle Styrkeprøv­en igjen, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway