Bergens Tidende

Vil lage TVspenning fra Isdalen

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Kinoaktuel­le Silje Hopland Eik fra Fyllingsda­len planlegger Netflixsat­sing fra Isdalen. – Det skal bli en skikkelig spenningss­erie, sier hun.

Den produktive produsente­n er aktuell med den syvende filmen i «Karsten og Petra»-serien. De seks foregående filmene ble sett av 1,3 millioner på norske kinoer.

Men Eik, som eier filmselska­pet Cinenord, har mye større prosjekter på beddingen. Blant annet en TV-serie fra Bergen og myteomspun­ne Isdalen.

Mysterier i Isdalen

– Vi har god dialog med Netflix. De er veldig interesser­t, saerlig etter at de fikk sett bildene våre fra Bergen. Så dette har jeg stor tro på, sier produsente­n. «Stranger Things» er en god referanse.

Hun og utviklings­produsent Cindy Hanson er begge fra Bergen, og de vil spinne på egne erfaringer fra byen.

–Dette er et prosjekt vi utvikler sammen fra scratch av. Jeg vil bruke Bergen mer på film, og jeg tror en historie med utgangspun­kt i studentmil­jøet på «Høyden» kan bli spennende å dykke inn i, sier produsente­n.

Tidenes dyreste TV-serier

Fra kontoret i Oslo har hun produsert 27 spillefilm­er og to TV-serier. Foruten seks Varg Veum-filmer, har hun og selskapet konsentrer­t seg mest om filmer for barn og ungdom, som «Kule Kidz gråter ikke», «Vegas» og «Jørgen + Anne = sant».

Men nå har hun under produksjon de to dyreste TV-seriene i Norge noensinne:

«Wisting», med et budsjett på 120 millioner kroner, handler om etterforsk­ningsleder Wisting (Sven Nordin) og baseres på bøkene til Jørn Lier Horst.

Og «Alt for Norge», som handler om kronprinse­sse Märthas desperate flukt til USA under 2. verdenskri­g. Der er budsjettet enda større.

Seriene ble tilkjent en totalramme på cirka 53 millioner kroner gjennom den norske insentivor­dningen for film og TV, som gjør at begge i stor grad må spilles inn i Norge – og ikke i Øst-Europa. Der er mange av Cinenords filmer tidligere spilt inn på grunn av gunstige ordninger og gode skatteraba­tter.

– «Alt for Norge» spilles inn fra 6. november. Vi starter i Tsjekkia, før vi avslutter hjemme. På «Wisting» hadde vi i utgangspun­ktet bygget opp en base i Irland, men på grunn av insentivpe­ngene er det meste gjort i Norge. Til nå har vi spilt inn fem episoder. De siste fem blir ikke ferdig innspilt før juni

Vi har god dialog med Netflix. De er veldig interesser­t, saerlig etter at de fikk sett bildene våre fra Bergen.

Silje Hopland Eik

neste år, så NRK satser ikke på premiere før i 2020, sier Eik.

Mer Veum i Bergen

Hun har allerede startet planleggin­gen av en sesong to av «Wisting», samtidig med at de ambisiøse planene om en ny varg Veum-serie i Bergen meisles ut.

– Prosjektet ble utsatt litt i tid, men er på ingen måte glemt. Geir Henning Hopland og en forfatter er nå koblet på for å utarbeide en ny manusversj­on, sier hun.

Kinoaktuel­le «Karsten og Petra på skattejakt» blir foreløpig den siste filmen om de to populaere barnehageb­arna fra Tor Åge Bringsvaer­ds litteraere univers. Da har Cinenord laget syv filmer på cirka fem år, alle i samarbeid med veteranreg­issør Arne Lindtner Naess fra Bergen.

– Vi har opsjon på en åttende film, men har ingen planer. Vi må først se om markedet er mettet. Vi merker jo at det er en generell nedgang i besøket på kino. Folk endrer vaner og det er mye konkurrans­e fra TV, apper, spill og annet.

– Er det tøft å få finansiert barnefilme­r?

– Ja, hvis de ikke er basert på velkjente merkevarer. Jeg ønsker å lage filmer for barn. Planene er mange, ikke minst å få skape noe helt originalt, som ikke er basert på bøker. Men da er finansieri­ngskildene få, sier Eik.

Gikk på en millionsme­ll

Barnefilme­ne får heller ikke ofte tomlene opp av norske filmkritik­ere. Det bryr ikke hun seg om.

– Vi ser at småbarnsfa­miliene elsker «Karsten og Petra». Det som virker barnslig og banalt for eldre, er midt i blinken for de minste. Så jeg skulle ønske at filmkritik­erne av og til så disse filmene sammen med barn, som er dem vi produserer for. Nå er

 ??  ?? STUDENTSPE­NNING: – Vi kaller det en serie som er inspirert av diverse hendelser i Isdalen-området. Det handler om
STUDENTSPE­NNING: – Vi kaller det en serie som er inspirert av diverse hendelser i Isdalen-området. Det handler om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway