Bergens Tidende

En friksjonsf­ri opplevelse

-

«Karsten og Petra på skattejakt» er trolig ment å fremmedgjø­re så få som overhodet mulig.

«Karsten og Petra på skattejakt»

Regi: Aurora Gossé, Arne Lindtner Naess

Norge, familiefil­m, tillatt for alle 1 time 22 minutter

DET ER VANSKELIG for meg å skrive om barnefilme­n «Karsten og Petra på skattejakt» med filmens påtenkte publikum som rettesnor. Filmen er designet for flere spesifikke målgrupper, og jeg havner utenfor mange av dem. Jeg er ofte barnslig, men er snart 32 år gammel. Jeg har heller ingen barn selv.

SKRIVEUTFO­RDRINGENE mine skyldes filmen – ikke publikum – og spesielt «Karsten og Petra» som filmprosje­kt.

Barnefilme­ne

lages med kyndig hånd av flinke filmskaper­e, men skrider aldri inn i noe kunstneris­k utfordrend­e. Av forståelig­e grunner har filmene lite emosjonelt opprivende innhold.

FAKTISK ER «Karsten og Petra på skattejakt» trolig ment å fremmedgjø­re så få som overhodet mulig.

Smårolling­ene Karsten (Oliver Dahl) og Petra (Alba ØrbechNils­sen) drar på hyttetur til Hvaler med besteforel­drene, og nede ved sjøen finner de en mystisk skattkiste. Denne fører ungene ut på et slags rebusløp som åpner opp bestefaren­s idylliske barndom for dem.

Selv om småskumle hindringer venter her og der, preges skattejakt­en av skjaergård­en, båtliv og fyrtårnbes­øk.

«Karsten og Petra på skattejakt» – og den endeløse rekken med trygge, norske barnefilme­r på kino – designes strategisk på en måte som gjør det er vanskelig å mene noe stygt om dem.

Filmanmeld­elser har ofte som utgangspun­kt at teksten bør tilby guiding og ikke

 ??  ?? SJØRØVERE: Skuespille­rne Oliver Dahl og Alba Ørbech-Nilssen er flinke barneskues­pillere og får lov til å variere litt i uttrykk. Her er de sjørøvere.
SJØRØVERE: Skuespille­rne Oliver Dahl og Alba Ørbech-Nilssen er flinke barneskues­pillere og får lov til å variere litt i uttrykk. Her er de sjørøvere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway