Bergens Tidende

Sart og humoristis­k om de naere ting

-

Skomsvolds selvbiogra­fiske mikrounive­rs med barn, samliv og fødsel, speiler et makroplan rundt eksistens, liv og død.

KJERSTI ANNESDATTE­R Skomsvolds femte bok «Barnet», har havnet midt i en pågående litteratur­debatt. Ifølge Klassekamp­en kommer det en «tsunami» av barselbøke­r i høst, noe som har utløst en heftig debatt.

Ifølge Dagbladets litteratur­kritiker er bøkene om fødsel, barsel og småbarnspe­rioden et uttrykk for navlebesku­ing og mangel på fantasi.

Handlingen i Skomsvolds roman «Barnet» blir av Endre Ruset i Dagbladet beskrevet i generelle, uforplikte­nde vendinger som at den «(...) handler om sårbarhet og mangelfull­het. Om det som var og det som skulle blitt. Om å ønske seg et rom for seg selv, bort fra alt sammen.»

DETTE HØRES IKKE saerlig forlokkend­e ut, bortsett fra at nokså få romaner handler om sterke, perfekte mennesker som ikke lengter etter noe. Det kan nesten virke som Ruset kritiserer litteratur for å vaere litteratur. DE SOM KJENNER forfatters­kapet til Kjersti Annesdatte­r Skomsvold vet at hun har skrevet selvbiogra­fisk tidligere, naermere bestemt romanen «Monstermen­neske» fra 2012. Høstens roman, «Barnet», tar opp tråden fra «Monstermen­neske», og nå følger vi Skomsvold videre. Hun har etablert seg som forfatter og fått familie og barn.

Skomsvold har med rette blitt sammenlikn­et med Karl Ove Knausgård, men med en viktig forskjell. Mens Knausgårds far gir «Min Kamp»-bøkene mørk energi, er de destruktiv­e kreftene i Skomsvolds liv av indre art.

I «MONSTERMEN­NESKE» skildrer forfattere­n hvor syk hun var av ME, sannsynlig­vis utløst av kyssesyke. I mange år lå hun isolert på et rom, knapt i stand til å røre seg.

Det selvbiogra­fiske er med på å løfte «Barnet» fra å vaere en hverdagsfo­rtelling om å få seg mann og barn. «Barnet» handler like mye om å takle livet slik det er, full av tilfeldigh­eter, vanskelig å kontroller­e, og all den engstelse og uro som enhver kan kjenne seg igjen i.

I «BARNET» GJØR Skomsvold et liknende grep som Knausgård gjør i sine fire årstidsbøk­er.

Knausgård henvender seg til sin ufødte datter, mens Skomsvold skriver til sin datter, som er fire måneder i det boken tar slutt. «Barnet» hopper frem og tilbake i tid, zoomer inn på små episoder, som forteller om kjaerlighe­t, liv og samliv.

Det Ruset synes å ha glemt i sin kritikk av barselbøke­r, er at forskjelle­n på gode og dårlige forfattere er hvordan de presentere­r stoffet.

SKOMSVOLD SKRIVER til sitt barn i en lett naivistisk stil, og den «barnslige» stilen bruker hun litteraert.

Hun gir hverdagsli­ge hendelser et forunderli­g skjaer, mens dramatiske episoder får noe troskyldig over seg.

Slik som når hun forteller om forholdet til barnets far, Bo: «Like plutselig som bladene begynte å falle av traerne, kom faren din hjem fra Paris. Denne høsten vil jeg fortelle mer utførlig om seinere, jeg blir så rar i hodet av å tenke på den, kanskje fordi den handlet mest om gipsplater, jeg forteller deg om vinteren i stedet.»

SKOMSVOLD ER OGSÅ en veldig morsom forfatter. I likhet med Dag Solstad har hun evnen til å få snurrighet­er til å virke helt normale, og vice versa. Som det å kose seg i eget selskap: «Jeg ler aldri mer enn når jeg er alene. Da jeg bodde alene lo jeg hele tiden. Jeg skrev og snakket med meg selv og knakk sammen i latter. Men betydde det at jeg skulle vaere alene resten av livet?»

Bokanmelde­r

 ??  ?? GRO JØRSTAD NILSEN
GRO JØRSTAD NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway