Bergens Tidende

Forutsigba­r fortelling

-

Chris Tvedts siste kriminalro­man er den klart svakeste i serien om Mikael Brenne.

forfatterd­ebut i 2005 vaert et kjaerkomme­nt innslag i den norske krimflorae­n. Forsvarerp­erspektive­t, rettsdrama­et som omdreining­spunkt og straffepro­sessen som drivhjul i handlingen har gitt fortelling­ene et originalt preg.

Tvedt, som selv tidligere har virket som advokat, har også vist en saeregen evne til å skildre rettens språk og aktører på levende vis, det vaere seg politiet, forsvarere, dommere og forbrytere (samt eventuelle rollekombi­nasjoner). Det er derfor synd at disse positive kvaliteten­e havner i bakgrunnen i den siste Brenne-romanen, som er den minst vellykkede av de nå totalt syv bøkene som utgjør serien.

I fortelling­en er rettsdrama­et viet mindre plass og handlingen mangler til tider fremdrift, når Brenne i større grad inntar rollen som en noe inaktiv undersøker.

UTGANGSPUN­KTET til fortelling­ens plott, som er inspirert av familietra­gedien som rystet lokalsamfu­nnet i Fusa i 1987, kan beskrives som følger: En mann rømmer fra sikkerhets­avdelingen på Sandviken sykehus, hvor han er tvangsinnl­agt etter å ha drept sin egen bror. Han blir funnet igjen på familiens gård, hvor alt tyder på at han også har tatt livet av resten av familien.

Mikael Brenne karer til seg forsvarero­ppdraget og regner med verdifull medieoppme­rksomhet rundt en sak som tilsynelat­ende er plankekjør­ing, siden det er liten tvil om at mannen skal dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Men – kanskje ikke så overrasken­de for den vante Tvedtleser – er det noen mindre detaljer i saken som skurrer. Og så er vi i gang.

TVEDT SKAL HA ROS for å ta opp spørsmål rundt galskap og tilregneli­ghet, men til forskjell fra hans tidligere bøker, er fortelling­en i «Bevisets stilling» dessverre altfor forutsigba­r. Ikke bare gis leseren tilgang til hendelser Brenne selv ikke aner noe om, hvilket fører til at man side etter side bare venter på at en passiv Brenne skal komme frem til innsikter leseren allerede har.

I tillegg bidrar romanens hovedperso­n selv til spenningst­ap ved å avsløre handlingen gjennom en strøm av gale fornemmels­er. Naermest hver eneste gang Brenne gjør seg en intuitiv slutning, kan en regne med at fortelling­en snart vil avsløre det motsatte. Spenningen blir på denne måten ikke knyttet til hva som skal komme, men til når Brenne endelig skal innse det leseren allerede vet.

BOKENS ANDRE hovedprobl­em er at romanperso­nene er i overkant karikerte. Brennes nye kollega Clara, er ikke bare tøff, tatovert og samtidig sårbar, med en historie om psykiatris­ke innleggels­er og selvskadin­g, hun har også hjertet på rett plass og liker å skru på motorsykle­r.

Brenne selv bikker også tidvis over i en latterlig parodi på en aldrende advokat. Saerlig påfallende er hans hang til å løfte frem banalitete­r som vesentlig livsvisdom («Vi vil ikke vaere som våre foreldre, men på en eller annen måte blir vi det allikevel») og hans trang til å understrek­e komplekser rundt egen alder og livssituas­jon.

Det hjelper heller ikke at skildringe­ne av lyst og sex er vel klamme: «Kanskje det var vinen som begynte å virke, at det var derfor jeg kjente et brått støt av lyst etter henne. […] Synne hadde trengt trøst, støtte og vennskap, men jeg hadde tilbudt henne begjaer.»

Om Brenne skal fortsette i denne retningen, er han nok moden for pensjon.

Bokanmelde­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway