Bergens Tidende

NHO vil ikke fjerne selskapssk­atten

- KRISTIN SKOGEN LUND

Administre­rende direktør, NHO hvordan globaliser­ing og digitalise­ring vil påvirke skattesyst­emet i et lengre perspektiv. Lederen etterlater et inntrykk at NHO mener Norge skal lede an i en skattekonk­urranse, eller at bedriftene ikke ønsker å bidra med skatt. Begge deler er feil.

DISKUSJONE­N HANDLER nverken om hvor stor skatten skal vaere, eller hvor stor del av skatteinng­angen som skal komme fra bedriftene, men hva skattegrun­nlaget skal basere seg på.

I dagens globaliser­te og vektløse økonomi er det stadig flere utfordring­er og problemer med å basere grunnlaget på hvor kapitalen er plassert geografisk (det såkalte kildeprins­ippet). Det leder bl.a. til en forskjells­behandling av ulike virksomhet­er og komplisert­e skatteregl­er.

VI TROR AT DETTE PRINSIPPET vil bli utfordret i stadig større grad, og at det da er verdt å ta en diskusjon om hva som skal komme i stedet. Samtidig er vi aerlige på vi at vi ikke har alle svarene, og at en større reform selvsagt må utredes grundig før den kan settes ut i live. VI ER HELT ENIG med alle som sier at det beste ville vaert å finne internasjo­nale løsninger. Det er imidlertid svaert krevende, og det har ikke vaert stor nok fremgang i dette arbeidet. Det synes også urealistis­k at man på globalt nivå vil bli enig om en løsning som er godt tilpasset dagens globaliser­te økonomi.

Vi tror derfor at vi ikke kan nøye oss med å vente på en slik enighet, men også ta en systemdeba­tt her hjemme om hvordan skattesyst­emet skal utformes. Våre perspektiv­er i kvartalsra­pporten er ment å vaere et bidrag i denne debatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway