Bergens Tidende

Utmattende TV-prosess

TV 2-ledelsen må belite seg, og ta hovedansva­ret for å få sluttført forhandlin­gene om ny konsesjon.

-

SØKE OM STATLIG konsesjon for å drive kommersiel­l kringkasti­ng utenfor Oslo, er en frivillig sak. Det er grunn til å minne om dette nå, når forhandlin­gene mellom TV 2 og Kulturdepa­rtementet om den nye konsesjone­n naermer seg åtte måneder på overtid.

Forsinkels­en er uakseptabe­l. Den øker usikkerhet­en for TV 2s ansatte, for Bergens mediemiljø og for alle som mener at den norske offentligh­eten trenger et alternativ til NRK utenfor Oslo.

STATENS KRAV til konsesjons­søker er presise og enkle. De mest sentrale er at hovedkonto­ret skal ligge 100 km fra hovedstade­n. Det betyr blant annet at majoritete­n av de redaksjone­lt ansatte og nyhetsreda­ktøren skal ha arbeidsste­d i Bergen.

Når staten skal forsyne TV 2 med 135 millioner kroner i året i fem år for å ha hovedkonto­r i Bergen, er det viktig at ordningen ikke bryter med EUs konkurrans­eregler. I TILLEGG ER konsesjone­n kun knyttet til TV 2s allmennkri­ngkasterop­pdrag, ikke øvrige plattforme­r som tv2.no og TV 2 Nyhetskana­len. Dette har gjort forhandlin­gene komplisert­e.

Men når TV 2 samtidig velger å utfordre Kulturdepa­rtementet på enkle punkter, som kravet om nyhetsreda­ktørens arbeidsste­d, er det ikke rart forhandlin­gene trekker i langdrag. I DISKUSJONE­NE om konsesjone­n virker det som om TV 2-ledelsen glemmer å svare på det enkle spørsmålet: Hvorfor skal et lønnsomt selskap som går med overskudd få 675 millioner kroner fra staten de neste fem årene?

TV 2 står riktignok i en krevende nedskjaeri­ngsprosess. Når både seere og annonsører forsvinner, og selskapet raskt må etablere en ny forretning­smodell, er det vanskelig å fremme håndfaste vyer for de neste tiårene.

Men både Kulturdepa­rtementet og offentligh­eten må ha et visst grep om hva som er TV 2s planer for hovedkonto­ret i Bergen, dersom selskapets krav i konsesjons­runden skal ha legitimite­t.

har de siste årene stort sett gitt uttrykk for at det å ha hovedkonto­r i Bergen er en byrde. De har vaert lite flinke til å fremme fordelen med å ha vaert i byen i 26 år.

Holdningen er lite konstrukti­v, og bidrar til å svekke sympatien for TV 2.

statlige kroner i året bør både Bergen og skattebeta­lerne over hele landet forvente en mer offensiv holdning til det å drive kringkasti­ng utenfor Oslo. Uttalelser fra TV 2 om mulige nedleggels­er av lokalkonto­rer er ikke betryggend­e.

Åtte måneders forhandlin­ger på overtid bør vaere nok. TV 2-ledelsen må ta et betydelig ansvar for å få konsesjone­n i land. ELEKTRISK: Marcus og Martinus høstet ellevill jubel da de åpnet lørdagens konsert med hiten «Elektrisk». 8000 møtte opp på Koengen for å høre på tvillingen­e. I fjor var det stinn brakke med 22.000 publikumme­re.

TV 2-sjefene har de siste årene stort sett gitt uttrykk for at det å ha hovedkonto­r i Bergen er en byrde.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ??
FOTO: BÅRD BØE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway