Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Det vil vaere uansvarlig av Bergen kommune å inngå en samarbeids­avtale med Krisesente­ret.

-

KRISESENTE­RET FOR BERGEN og omegn har vaert redningen for tusenvis av kvinner, barn og etter hvert en del menn de siste 40 årene. Det var en kamp å få senteret på plass. Kvinnene som har jobbet der har gjort samfunnet en tjeneste. I fjor fikk hele hundre kvinner og elleve menn hjelp på senteret.

Det er åpenbart et stort behov for tjenesten, og det er takket vaere kvinnebeve­gelsen at den overhodet finnes.

Men dessverre har Krisesente­ret i Bergen i årevis vaert preget av konflikter og uro. Foreningen som drifter senteret har fått rikelig med sjanser til å rydde opp. Problemene har vedvart i et tiår, minst. Uakseptabl­e arbeidsfor­hold. Mangelfull

KOMMUNEN HAR TATT for lett på kontrollen av driften. De kritikkver­dige forholdene har fått vedvare og utvikle seg. Dersom kommunen hadde stilt strengere krav, kunne kanskje dagens situasjon vaert unngått.

Det er for eksempel underlig at ikke kommunen har stilt flere spørsmål om hvorfor så mange faglig ansatte har sluttet etter ganske kort tid.

Når det er sagt: Kommunen må forvente at eksterne leverandør­er av tjenester driver profesjone­lt og ansvarlig.

Når avtalen med Krisesente­ret nå går ut, bør kommunen gjøre ett av to: Legge driften ut på anbud slik at andre kompetente aktører kan konkurrere om å ta over, eller overta driften selv. Kvinner som må flykte fra vold fortjener et mer profesjone­lt drevet krisesente­r enn det Bergen har å tilby i dag.

Krisesente­ret har fått tilstrekke­lig med sjanser til å profesjona­lisere driften.

EN SAMARBEIDS­AVTALE MED en virksomhet er bare akseptabel­t om det ikke finnes kompetente, alternativ­e tilbydere. Det finnes. Kirkens Bymisjon har allerede ytret at de vil vurdere å søke, om de får mulighet. Sist driften ble lagt ut på anbud, søkte tidligere faglig ansatte om å ta over. Det bør altså ikke vaere vanskelig å få andre til å overta driften for krisesente­ret.

Dersom byrådet av ulike grunner ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway