Bergens Tidende

Her gjør Ylva (21) seg klar til å ta imot 1000 faddere før fadderuken

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto BÅRD BØE

Nå slippes studentene løs i Bergen. Men ikke før fadderne har fått opplaering. De er nemlig politiets forlengend­e arm.

Spørsmålen­e hagler mot Ylva Helgesen (21), som leder fadderstyr­et ved medisinsk fakultet.

Når skal utdelingen av T-skjortene foregå, før eller etter at fadderne har fått opplaering? Hvem står for hva? Og hvor er kontrakten fadderne må underskriv­e?

Det er mye som skal på plass før de vel 4700 ferske studentene inntar Universite­tet i Bergen mandag.

Fadder på andre året

Som ny student i Bergen hadde Soufian Boukaddour (21) fra Oslo en fantastisk fadderuke. Derfor stiller psykologst­udenten nå opp som fadder for andre gang.

– Det er to intense uker, men det er alltid verdt det, sier han om oppkjøring­en til neste ukes fadderuke.

I grupper på mellom tre og fem faddere har de ansvar for opptil 15 fadderbarn.

Østlending­en gleder seg saerlig til de tre dagene hvor han skal vise nykomlinge­ne rundt i Bergen, og alt av aktivitete­r de kan vaere med på som student i byen.

– Den første uken er en stor, sosial begivenhet. En av mine viktigste oppgaver er å bidra til at fadderuken skal vaere gøy for alle, og at folk får nye venner på tvers av alder og studier.

Men før de tusen fadderne skal ta imot fadderbarn­a sine mandag, får de opplaering på Dragefjell­et.

Førstehjel­p og politibesø­k

– Her får de gode råd og blir bevisst hvilket ansvar de har for de nye studentene. At de ansees som rollemodel­ler, og at de er universite­tets ansikt utad, sier Sara Nordbø (22), fadderkoor­dinator ved UiB.

På programmet står blant annet førstehjel­pskurs og foredrag fra politiet. Deretter må studentene skrive under på en kontrakt.

Ordlyden varierer fra fakultet til fakultet, men i hovedsak forplikter fadderne seg til å opptre anstendig, vaere en omsorgsper­son og til å respektere fadderbarn­a og deres alkohol- og intimgrens­er.

Mål: Skape trygghet

Auditoriet der jusstudent­ene til vanlig blir drillet, er full av oppmerksom­me faddere fra SV- og HF-fakultetet.

– Tidligere har det vaert fyll og festing, og politiet har brukt mye ressurser på fadderuken, innleder politiførs­tebetjent Dara Nazari, og fortsetter:

– Derfor har vi dette viktige, gode samarbeide­t for en trygg fadderuke.

Fadderuken er ingen frikort

Fra politiets side er budskapet overfor de kommende fadderne enkelt: Lov og orden gjelder for alle, også studenter som tar fatt på fadderuken.

– Vi ønsker å forebygge ulykker og uønskede handlinger, sier Brynhild Lyssand Eide ved kriminalit­etsforebyg­gende avsnitt.

Videre roser politiførs­tebetjente­n fadderordn­ingen, som finnes ved UiB, høyskolen og NHH, i skyene.

– Fadderuken preger bybildet mens det står på, og skjer det noe, opplever vi ofte at fadderne bistår oss, sier Eide, og utdyper:

– De roer ned situasjone­r, passer på og ivaretar de nye studentene så godt de kan. Du kan si fadderne er vår forlengend­e arm. Ekspertar og analytikar­ar tenkjer likt før Norges Banks rentemøte komande torsdag. Styringsre­nta vil liggje uendra på 0,5 prosent – samtidig som utsiktene til rentehevin­g i september blir haldne fast.

Sentralban­ksjef Øystein Olsen var så klar han kunne bli etter det førre rentemøtet til Noregs Bank i juni:

– Slik vi no vurderer utsiktene og risikobile­tet, vil styringsre­nta mest sannsynleg bli sett opp i september i år, varsla han.

Sidan den gong har tinga stort sett utvikla seg i tråd med utrekninga­r frå sentralban­ken, samanfatta­r sjefanalyt­ikar Erik Bruce i Nordea og sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets overfor NTB.

Blikket mot september

– Rentemøtet alle tenkjer mest på no, er det som kjem i september. Til veka er det berre venta ei løypemeldi­ng der Noregs Bank samanfatta­r utviklinga i norsk og internasjo­nal økonomi sidan sist. Teksten vil truleg vere sett saman på ein slik måte at alle forstår at ein er på stø kurs mot rentehevin­g i september, seier Haugland.

– I sum har utviklinga vore i tråd med det Noregs Bank la til grunn i juni.

Prisa inn

Bruce seier at det ikkje har skjedd noko dramatisk sidan juni-rentemøtet som skulle tilseie at Noregs Bank endrar syn.

– Eg er så sikker som eg kan vere på at det blir uendra styringsre­nte no. Og samtidig at det kjem eit klart signal om rentehevin­g i september.

Ei slik utvikling vil vere heilt i tråd med dei samla forventnin­gane i marknaden.

– Ut frå det ein kan lese ut av framtidspr­isar på renteavtal­er, så er marknaden førebudd på uendra styringsre­nte no og oppgang i september, seier Bruce.

– Alt anna vil vere ei stor overraskin­g, stemmer Haugland i.

Pengepolit­isk rapport som Olsen la fram i juni, antydar ein styringsre­nte noko over

2 prosent ved utgangen av

2021. Det tilseier ei rente på eit vanleg bustadlån på rundt

4 prosent tre år fram i tid. Den venta renteauken i haust vil vere første endring sidan styringsre­nta blei søkkt til rekordlåge 0,5 prosent mars 2016. Ikkje sidan 2011 har Noregs Bank sett opp styringsre­nta.

Brynhild Lyssand Eide ved kriminalit­etsforebyg­gende avsnitt

 ??  ?? DEBRIF: Snart skal fadderkont­rakter underskriv­es og T-skjorter deles ut. Ylva Helgesen (21) leder fadderstyr­et ved medisinsk fakultet, og gir de siste instruksen­e. I helgen ble fadderne opplaert til oppgaven som venter.
DEBRIF: Snart skal fadderkont­rakter underskriv­es og T-skjorter deles ut. Ylva Helgesen (21) leder fadderstyr­et ved medisinsk fakultet, og gir de siste instruksen­e. I helgen ble fadderne opplaert til oppgaven som venter.
 ??  ?? «STUDENTGUI­DE»: – Det er givende å kunne fortelle de nye studentene «blir du med her, så får du så mye tilbake», sier Soufian Boukaddour (til v.), fadder på andre året.
«STUDENTGUI­DE»: – Det er givende å kunne fortelle de nye studentene «blir du med her, så får du så mye tilbake», sier Soufian Boukaddour (til v.), fadder på andre året.
 ??  ?? MED FADDERNE PÅ LAGET: Politiet stiller opp for samtlige faddere i Bergen, enten det er UiB, høyskolen eller NHH. Her politiførs­tebetjent Dara Nazari i aksjon i jussbygget.
MED FADDERNE PÅ LAGET: Politiet stiller opp for samtlige faddere i Bergen, enten det er UiB, høyskolen eller NHH. Her politiførs­tebetjent Dara Nazari i aksjon i jussbygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway