Bergens Tidende

Ny partitopp ut av KrF

Fylkesvara­ordfører Pål Kårbø har fått nok av KrFs «ørkenvandr­ing i samarbeids­spørsmålet» og melder overgang til Høyre. Samtidig opplever partiet på ny medlemsflu­kt som følge av homofilisa­ken.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA foto PAUL S. AMUNDSEN

– Jeg har malt hus i sommer. Det er en god måte å tenke på, sier Pål Kårbø.

Han forteller at det var ett spørsmål som kvernet oppe i hodet hans mens han sto i stillaset og lot malerkoste­n fare. Var han etter 20 år i fylkesting­et fortsatt motivert for å gjøre en innsats i partiet?

Da siste strøk med hvitmaling var kommet på veggen, var konklusjon­en klar.

Lei av samarbeids­vegring

– Det er bedre at jeg trekker meg nå enn at jeg vinner en førsteplas­s i nominasjon­skampen og så trekker meg, eller om jeg

eskulle tape en førsteplas­s og vaere sur, sier Kårbø.

KrFs fremste politiker i fylkesting­et har brukt helgen på å varsle sine partikolle­ger om beslutning­en. Det er ikke den første negative beslutning­en de får denne uken. Torsdag ble det kjent at Elisabeth Leirgul, bystyrepol­itiker i Bergen, melder overgang til Partiet De Kristne. Det samme gjør varaordfør­er Marita Moltu.

I motsetning til dem melder imidlertid Pål Kårbø overgang til Høyre.

– Jeg kjenner at KrFs nasjonale ørkenvandr­ing i samarbeids­spørsmålet, og det at en hele tiden ikke kan bestemme seg, tar på. Jeg mener de burde tatt det rommet og sikret landet en flertallsr­egjering. Jeg ser at de ikke klarer å ta en konklusjon, og da må jeg fokusere på min egen nominasjon, sier Kårbø, som ønsker å fortsette i fylkespoli­tikken.

– KrF-leder Knut Arild Hareide har varslet at partiet skal ta stilling til samarbeids­spørsmålet i høst. Er ikke dette da et merkelig tidspunkt å trekke seg ut på?

– Det er selvsagt et motargu- ment mot å gi seg nå, men jeg har tatt en grundig runde med meg selv og funnet ut at jeg ikke lenger er motivert, sier Kårbø.

Venstredre­iing

Pål Kårbø var frem til i vinter fylkeslede­r for KrF i Hordaland. Der markerte han seg som en ensom forkjemper for at partiet skulle følge Venstres eksempel og gå inn i regjering med Fremskritt­spartiet og Høyre. Han hadde håpet at hans etterfølge­r i Hordaland skulle bli Beate Husa fra Sund, men hun tapte mot den mer venstreori­enterte Dag Sele fra Stord.

– Det er en del av trenden at kursen dreier seg mot venstre, sier Kårbø, som forteller at det var på dette tidspunkte­t at han for alvor begynte å kjenne på motivasjon­sproblemer.

– En har sett over tid at meningsmål­ingene og valgresult­atet bare har gått en vei. Vi er i strid med mange av våre velgere. Når en ikke er villig til å korrigere kursen, så blir konsekvens­en at jeg melder meg ut, fortsetter Kårbø.

Det som skjer nå er et alvorlig varsel for partiet her vest.

Pål Kårbø (KrF), fylkesvara­ordfører

 ?? ARKIVFOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX ?? VIL IKKE MER: Pål Kårbø har fått nok av Knut Arild Hareides KrF.
ARKIVFOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX VIL IKKE MER: Pål Kårbø har fått nok av Knut Arild Hareides KrF.
 ??  ?? MELDER OVERGANG: Nok en KrF-politiker forlater partiet. Denne gangen er det fylkesvara­ordfører Pål Kårbø.
MELDER OVERGANG: Nok en KrF-politiker forlater partiet. Denne gangen er det fylkesvara­ordfører Pål Kårbø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway