Bergens Tidende

Omstridt ugressmidd­el selges i Norge

-

Fredag ble en amerikaner tilkjent en milliarder­erstatning fordi produsente­n ikke advarte om at middelet kan forårsake kreft. Ugressmidd­elet selges også i Norge.

Monsantos ugressmidd­el Roundup har i flere tiår vaert redningen for bønder verden rundt, og selges blant annet av Felleskjøp­et og Europris i Norge. Middelet har vaert gjenstand for debatt på grunn av virkestoff­et glyfosat.

– Vi selger plantevern­midler som inneholder glyfosat. Jeg er ikke sikker på hvilke konsentras­joner og blandinger det var i middelet i rettssaken i USA, sier markedssje­f Bjørn Stabbetorp i Felleskjøp­et til NRK.

– Hver eneste sommer får vi reaksjoner på Monsanto og deres virksomhet knyttet til plantevern­midler og GMO. Folk skriver kritiske innlegg på Facebook og andre steder. Det er mye følelser der ute, tilføyer han.

Fikk milliarder­statning

Den amerikansk­e gartneren DeWayne Johnson er døende av kreft og hevder han ble syk fordi han var eksponert for ugressmidd­elet Roundup, naermere bestemt den profesjone­lle utgaven RangerPro, i arbeidet sitt ved en skole. Han saksøkte produsente­n Monsanto.

Etter åtte uker i retten ble Johnson fredag tilkjent 39 millioner dollar i erstatning og straffebot­en på 250 millioner dollar, til sammen 289 millioner dollar, eller omkring 2,4 milliarder kroner.

Monsanto har varslet at selskapet vil anke dommen og kjempe hardt for produktet sitt.

Godkjent i Norge

Det er Mattilsyne­t som godkjenner ugressmidl­er i Norge.

Det internasjo­nale byrået for kreftforsk­ning som ligger under Verdens helseorgan­isasjon (WHO) publiserte i 2015 en rapport hvor de konkludert­e med at glyfosat trolig er kreftfremk­allende.

EU-organet for matvaretry­gghet (EFSA) og Det europeiske kjemikalie­byrået (ECHA) har konkludert med det motsatte, og siden Norge er medlem av EØSavtalen må det norske Mattilsyne­t følge konklusjon­en fra EFSA og ECHA. NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway