Bergens Tidende

Vil du skifte ut legen din med en sykepleier?

-

Jeg har vaert fastlege i 35 år og har samarbeide­t med mange dyktige sykepleier­e.

Jeg har aldri tenkt at vi kunne bytte jobb. av helsetilst­and og egenomsorg­sevne samt utredning av vanlige helseplage­r hos utsatte pasientgru­pper. Sykepleien.no har nylig hatt flere oppslag om forskning som hevder at sykepleier­e gjør legeoppgav­er minst like bra som leger.

Hvis det stemmer at sykepleier­e gjør legeoppgav­er minst like godt som leger, kan fastlegekr­isen løses ved å erstatte legen med sykepleier­e.

mange av årene i samarbeid med dyktige sykepleier­e. Jeg har aldri tenkt at vi kunne bytte jobb.

Andelen eldre med mange sykdommer og mange medisiner øker, og i min praksis har jeg møtt mange som Anna. Sykdomsspe­kteret i allmennpra­ksis er bredt, med mange udifferens­ierte og sammensatt­e helseplage­r, sykdommer i tidlige stadier eller normalvari­asjoner av kroppslige reaksjoner.

Tverrfagli­g samarbeid med hjemmesyke­pleier, fysioterap­eut, psykolog, sosionom eller Nav var sentralt i min fastlegehv­erdag, men det medisinske ansvaret lå hos fastlegen. Jeg kjente pasientene godt og visste mye om familien og naermiljøe­t.

LANGVARIG KJENNSKAP TIL pasientens sterke sider og mestringsr­essurser var viktig kompetanse. Det medisinske mangfoldet blant pasientene var stort. Som mine kolleger utredet og behandlet jeg selv de fleste av pasientene og henviste til spesialist ved behov. Diagnostik­k i allmennpra­ksis er mer enn å stille spørsmål og finne svar. Legen veier sitt kjennskap til pasienten mot forsknings­basert kunnskap og bruker faglig skjønn i tolkning av symptomene.

Ett enkelt symptom, som magesmerte­r, kan peke i retning av ulike tilstander med forskjelli­g alvorlighe­tsgrad. Banale helseplage­r og alvorlig sykdom kan debutere med sykdomsbil­der og symptomer som likner hverandre, som feber eller smerter.

Kommer du til legen med tegn som kan tyde på tarmslyng, hjelper det ikke at forstoppel­se er det vanligste.

KOMMER ANNA TIL LEGEN MED TEGN som kan tyde på tarmslyng, hjelper det ikke at forstoppel­se er det vanligste. Hun skal heller ikke legges inn på sykehus hvis det er mest sannsynlig at hun har treg mage.

Forskrivni­ngsrett er bare relevant når problemsti­llingen er avklart og behandling­splanen er lagt. Anna får astmame-

 ??  ?? KUNNSKAP OG SKJØNN: Diagnostik­k i allmennpra­ksis er mer enn å stille spørsmål og finne svar. Legen veier sitt kjenn
KUNNSKAP OG SKJØNN: Diagnostik­k i allmennpra­ksis er mer enn å stille spørsmål og finne svar. Legen veier sitt kjenn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway