Bergens Tidende

Slik blir hverdagen i Leeds for Niklas (16)

Etter besøk hos Bayern München, AC Milan og Red Bull Salzburg, endte bergenstal­entet Niklas Haugland opp i Leeds.

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no

eHan kommer ikke fra intet, men spissen Niklas Haugland (16) er langt fra det mest omtalte talentet i bergensfot­ballen.

Sist uke ble han klar for Leeds. I akademiet til den store, tradisjons­rike klubben – som nå virker å vaere på rett vei med A-laget – skal Haugland utvikle seg videre.

– Leeds er veldig, veldig flinke til å få opp spillere fra akademiet. Det er hovedgrunn­en til valget mitt. Da jeg var her i sommer ble jeg også tatt veldig godt imot. Og det er enkelt med språket, sier Haugland. hos Bayern München og AC Milan. To av verdens største klubber, men med vidt forskjelli­ge fasilitete­r. Hauglands agent, Stig Lillejord, forteller:

– Vi visste han aldri skulle gå til AC Milan, men det var bevisst å dra dit. Der fikk Niklas en nedtur. Det er en helt annen kultur, slitte fasilitete­r og en ny grad av språkutfor­dringer. Han skulle se og oppleve forskjelle­n fra de andre stedene han hadde vaert.

Derfor, sier Lillejord, dro Haugland videre til Eintracht Franfkurt og en kultur naermere den norske.

– Dette har vaert bevisst fra dag én, mener han.

Lillejord sier han er skeptisk til de engelske akademiene, som har hatt rykte på seg som umoderne i fasilitete­r og tankegang.

– Men Leeds-akademiet er anerkjent, de har fått frem en rekke store spillere og har en klar klubbpolit­ikk om å skape og satse på ungdom, sier Lillejord.

Kretssjefe­n om valget

Niklas Haugland er sjelden trukket frem som et av fylkets fremste fotballtal­enter. Hordaland fotballkre­ts’ talentansv­arlige, Magnus Johansson, er tydelig på at Haugland ikke er oversett, men vurdert som en lovende spiller.

– Niklas har vaert i kretsgrupp­en hele tiden. Han var også med på årskullets første landsdelss­amling i Trondheim da han var 14 år. Ved ett tilfelle ble han kalt inn til landsdelss­amling, men da valgte han selv å trene med Red Bull Salzburg i stedet, sier Johansson.

Haugland er ikke på Norges u-landslag og heller ikke «skyggeland­slaget» nettopp Johansson har ansvar for. Det er ment for lovende spillere, som per nå ikke ligger lengst fremme.

– Hvilke tanker har du og kretsen om veien han har valgt, med mange opphold hos store klubber utenlands?

– Jeg har ikke noe imot det, så lenge gutten tåler det. Å spille hjemme med kompisene er veldig trygt, samtidig som det er en avveining – for å reise mange steder uten napp, kan i verste fall føre til at man legger opp, sier Johansson.

Glad han griper sjansen

– Hvordan ser du ham som spiller?

– Det er en rask spiller som har vaert spennende og tatt steg. Jeg er kjempeglad for at han nå får muligheten et annet sted. Får man sjansen, skader det ikke å prøve. Jeg tror alle har godt av det, og det blir garantert laererikt, sier Johansson.

– Er han en med tydelig, uforløst potensial?

– Mange har potensial, så gjelder det å trykke på de rette knappene og vaere på rett sted til rett tid, sier Johansson – som peker på at Haugland har spilt for Fanas 2.-lag, ikke A-lag.

Agent Lillejord er tydelig på at opplegget Haugland har fulgt, med mange klubbesøk, har vaert bevisst fra dag én og handlet om å få «referanser» – ikke kontrakt.

Vertsfamil­ie og mange økter

– Så er vi fullt klar over at det ikke er for alle, tvert imot. Man må vaere moden for det – og jeg vil si 50 prosent handler om det mentale, sier Lillejord.

I Leeds bor Haugland hos en vertsfamil­ie, men det meste av tiden tilbringer han på klubbens anlegg. Der er det mat, trening og skole.

En typisk dag kan vaere slik: Hentet av buss 08.30 om morgenen.

Rask økt på sykkel. Frokost og avslapning. To timers skole. Fotballtre­ning.

Lunsj. Fotballtre­ning. Styrkeøkt.

Middag og transport hjem til vertsfamil­ien.

– Det virker veldig, veldig proft. Et kjempeoppl­egg, sier Haugland.

– Hvordan blir det å klare seg selv i et annet land?

– Vi får se, da! Jeg har ikke vaert hjemmefra mer enn to uker før. Så det blir litt spesielt, sier Niklas Haugland.

Leeds er veldig, veldig flinke til å få opp spillere fra akademiet. Det er hovedgrunn­en til valget mitt.

Niklas Haugland

 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT ?? Niklas Haugland kommer til en gigant i engelsk fotball. Bak ham vises noen av triumfene i Yorkshire-klubbens rike historie. Her med agent Stig Lillejord. NAVNET PÅ PLASS: Niklas Haugland utenfor akademiet med Leeds-drakt og navnet sitt bakpå. – Å spille A-lagsfotbal­l en dag hadde vaert veldig gøy, sier han.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT Niklas Haugland kommer til en gigant i engelsk fotball. Bak ham vises noen av triumfene i Yorkshire-klubbens rike historie. Her med agent Stig Lillejord. NAVNET PÅ PLASS: Niklas Haugland utenfor akademiet med Leeds-drakt og navnet sitt bakpå. – Å spille A-lagsfotbal­l en dag hadde vaert veldig gøy, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway