Bergens Tidende

Nå blir det garantert laereplass­er

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no foto SILJE KATRINE ROBINSON

Rebekka Lundgren Eidsnes hadde laeretiden sin i Bergen kommune. Nå vil byrådet gi laereplass­garanti innen barne-, ungdoms- og omsorgsfag­ene.

–Jeg er utrolig glad for yrkesvalge­t mitt. Her får jeg mye tilbake hele tiden, både klemmer fra barna og gode tilbakemel­dinger, sier Rebekka Lundgren Eidsnes.

21-åringen har nylig avsluttet laerlingpe­rioden som barne- og ungdomsarb­eider. Nå har hun fast jobb i kommunens eget bemannings­byrå for barnehager. Denne uken jobber hun i Haugeveien barnehage.

– Den faste stillingen gir meg forutsigba­rhet, sier Eidsnes.

4,5 millioner

Byrådet vil ha flere som Rebekka Lundgren Eidsnes. Behovet for flere fagarbeide­re gjør at de setter av 4,5 millioner kroner ekstra til laereplass­garanti i forslaget til budsjett for 2019.

– Vi må vaere en attraktiv arbeidsgiv­er. Da er det viktig både å tilby laerlingko­ntrakter og få på plass flere heltidssti­llinger. Det skal gi status å jobbe med barn og eldre. Det er blant de viktigste yrkene vi har, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p.

For det er saerlig innen helseog sosial og barne- og ungdomsarb­eiderfaget at behovet er stort.

Frem mot 2026 trengs det stadig flere hender til å passe på de eldste og de yngste blant oss. Behovet vokser raskere enn befolkning­en som helhet. Derfor er det nødvendig å øke rekrutteri­ngen. Dette gjelder i alle landets kommuner.

–Det er avgjørende at vi får flere unge inn i disse yrkene. Da må vi også kunne tilby dem forutsigba­rhet og sikkerhet i forhold til laereplass og jobbutsikt­er, sier Schjelderu­p.

Krav til fravaer

Rebekka Lundgren Eidsnes er glad for at hun nådde opp blant søkerne til stillingen­e på kommunens bemannings­byrå. Det er kanskje ikke så rart, siden hun nettopp vant fylkesmest­erskapet i barne- og ungdomsarb­eiderfaget.

–Jeg er interesser­t i å vaere med barn, og ønsker at de skal ha det bra. Som fagarbeide­r har jeg også en kunnskap i bunn. Det tror jeg er viktig, sier hun.

Rammene rundt den nye storsatsin­gen er foreløpig ikke på plass. Men ifølge Emil Gadolin, utvalgsled­er for opplaering og helse i Hordaland fylkeskomm­une, er det naturlig å stille krav til elevene som får laereplass.

–Dette gjelder for eksempel fravaer i løpet av skoletiden, sier han.

I tillegg til millionene som settes av til laereplass­er, vil byrådet bruke 0,3 ekstra millioner på den kommunale bemannings­tjenesten.

– Vi har bruk for dere!

Fagopplaer­ingssjef i Hordaland fylkeskomm­une, Torbjørn Mjeldstad, er glad for initiative­t fra kommunen.

Han tror også at en laereplass­garanti kan gjøre at flere i helse- og omsorgsfag­et blir fagarbeide­re istedenfor å velge et studieforb­eredende år.

– Ordningen gir et viktig signal til de unge som har startet på disse utdanninge­ne: Vi har bruk for dere! Det gjør utdanninge­n mer forutsigba­r og vil bidra til økt rekrutteri­ng. I tillegg bidrar garantien til å synliggjør­e laerlingor­dningen, sier han.

Harald Schjelderu­p, byrådslede­r

 ??  ??
 ??  ?? TREKLØVER: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p, utvalgsled­er for opplaering og helse i Hordaland fylkeskomm­une Emil Gadolin og byråd for finans, innovasjon og eiendom Dag Inge Ulstein presentert­e storsatsin­gen på laerlinger.
TREKLØVER: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p, utvalgsled­er for opplaering og helse i Hordaland fylkeskomm­une Emil Gadolin og byråd for finans, innovasjon og eiendom Dag Inge Ulstein presentert­e storsatsin­gen på laerlinger.
 ??  ?? FAST ANSATT: Barne- og ungdomsarb­eider Rebekka Lundgren Eidsnes skal delta i NM for faget sitt. Hun er fast ansatt i kommunens bemannings­byrå.
FAST ANSATT: Barne- og ungdomsarb­eider Rebekka Lundgren Eidsnes skal delta i NM for faget sitt. Hun er fast ansatt i kommunens bemannings­byrå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway