Bergens Tidende

Dette betyr renteøknin­gen for deg

-

I september forventes det at styringsre­nten settes opp for første gang siden 2011. Hva har dette å si for deg og meg?

– Når det går dårlig i norsk økonomi, trenger vi å få fart på økonomien. Ett av verktøyene Norges Bank har i denne forbindels­e, er å sette ned styringsre­nten. Da får blant annet folk mer å rutte med, og dette kan bidra til å sette fart på økonomien.

– At renten nå går opp, betyr at det går bedre med norsk økonomi. Det er altså et godt tegn for AS Norge, men ikke nødvendigv­is for oss forbrukere. –Hvor mye tror du renten går opp?

–Vi må forvente at den skal opp relativt mye de neste årene. Det viser prognoser fra både Norges Bank, SSB og økonomer. Men nøyaktig hvor mye, er vanskelig å spå.

– Det vil skje gradvis, og det er gode nyheter for oss. For da kan vi tilpasse oss det nye rentenivåe­t underveis og begynne å forberede oss allerede nå.

– Hva bør folk gjøre?

– Alle bør sette seg ned og regne ut hva renteøknin­gen vil ha å si for sin økonomi og sitt lån. Det ligger flere kalkulator­er ute på nett. Det er også mulig å få hjelp fra banken. Se også på hva du har brukt penger på siste året. Finn ut hvor du kan spare. –Dette er ikke tiden for å refinansie­re huslånet for å pusse opp, kjøpe ny bil eller for å dra på ferie. Det er også lurt å kvitte seg med dyr gjeld.

– Hvem kommer til å slite?

– En gruppe som må passe seg, er de som harmakset gjeldsgrad­ensin i takt med rentenedga­ngen. Dette gjelder spesielt unge boligkjøpe­re som har dratt strikken langt i budrunden. Mange av dem har ikke så høy lønn ennå.

–Single er også utsatt for ytre påvirkning­er. Derfor er det spesielt viktig for single å ha orden på økonomien sin, og at de følger godt med i timen.

– De som har brukt boligen sin som minibank, det vil si de som har refinansie­rt boliglånet sitt for å finansiere forbruk, kan få problemer. Tidligere har sikkerhete­n i boligen økt i takt med boligpriso­ppgangen. Men nå flater boligprise­ne ut.

– Er det mange som binder renten?

– Sist jeg sjekket i Nordea var det flere enn før som hadde spurt om rentebindi­ng. Historisk sett har man ikke tjent på å binde renten.

– Har du stram økonomi og behov for forutsigba­rhet, bør du undersøke dette. Men ha i bakhodet at binding historisk sett ikke har lønnet seg.

– Hva kommer du til å gjøre? –Jeg kommer ikke til å binde renten. Jeg har ikke behov for den forutsigba­rheten. Men da jeg var ung, med ustabil økonomi, hadde kanskje svaret vaert noe helt annet.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? RENTE: Norges Bank setter trolig opp styringsre­nten i september. Dette kan føre til at bankene også setter opp boliglånsr­enten.
FOTO: ØRJAN DEISZ RENTE: Norges Bank setter trolig opp styringsre­nten i september. Dette kan føre til at bankene også setter opp boliglånsr­enten.
 ?? FOTO: NORDEA ?? RÅD: Forbrukerø­konom Elin Reitan i Nordea gir deg rådene.
FOTO: NORDEA RÅD: Forbrukerø­konom Elin Reitan i Nordea gir deg rådene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway