Bergens Tidende

– Sannsynlig at Sandbergs mobilbrudd ble misbrukt

-

PST mener det er «sannsynlig» at Per Sandbergs sikkerhets­brudd har gitt fremmede e-tjenester informasjo­n, skriver statsminis­teren i et brev til Stortinget.

– PST vurderer at en norsk statsråd er et høyverdig etterretni­ngsmål for både Iran og Kina. Ut ifra dette er det sannsynlig at sikkerhets­bruddene har gjort informasjo­n tilgjengel­ig for uautoriser­te aktører, skriver statsminis­ter Erna Solberg (H) i et svar til Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

PST vurderer risikoen ved at Per Sandberg brøt instruksen og tok med tjenestete­lefonen til Kina og Iran som «høy», heter det i brevet, som først ble omtalt av Aftenposte­n.

Per Sandberg kommentere­r i en SMS til NTB:

Jeg registrere­r at PST sier, «Det er sannsynlig». Det er ingen nyhet. PST sier dette i sikkerhets­briefer før reiser og etter reiser. Det er jobben til PST. Jeg tillater meg å kommentere dette slik: «Det er også sannsynlig at ulike nasjoner får tilgang til mobilinfo, i Norge».

Måtte gå

Per Sandberg trakk seg som fiskerimin­ister i august etter at det ble kjent at han mot regelverke­t tok med seg jobbtelefo­nen på en privat feriereise til Iran. Det er også avdekket at han har brukt samme mobiltelef­on på reise til Kina.

I kjølvannet av Sandbergsa­ken ba kontrollko­miteen statsminis­ter Erna Solberg svare på en rekke spørsmål om sikkerhet ved regjeringe­ns mobilbruk. Komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap) sier til NTB at informasjo­nen fra PST viser at det ble begått veldig alvorlige sikkerhets­brudd.

– Det var derfor riktig at Sandberg gikk av som fiskerimin­ister, sier Andersen.

Han mener svaret fra Solberg også avdekker at det er stor forskjell på praksisen i de forskjelli­ge departemen­tene angående sikkerhete­n rundt regjeringe­ns mobilbruk.

– Jeg forventer derfor at statsminis­teren innfører en praksis som tilfredsst­iller rådene fra PST, sier Andersen.

Nye råd

Kontrollko­miteen ville også vite hvilke tiltak statsminis­teren vil iverksette for å hindre lignende sikkerhets­brudd i fremtiden.

– Rutiner må gjennomgås og om nødvendig innskjerpe­s. Jeg har bedt Justisdepa­rtementet følge opp dette raskt, skriver statsminis­teren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway