Bergens Tidende

Svenskene advart av Støre mot ytre høyre

-

plattform – skal følge Vaervarsom-plakaten.

– Sverigedem­okraterna ser seg tjent med å holde liv i denne saken i valginnspu­rten for å få usikre velgere til urnene, sier Jan Arild Snoen, mediekomme­ntator i Minerva.

Han sier at svenskene har en annen praksis og følger andre pressetisk­e regler enn vi gjør i Norge. SVT plikter å sørge for at programvir­ksomheten preges av likeverd.

– Det tolker de som at de eksplisitt må ta avstand fra det de oppfatter som rasisme eller krenkelse av menneskeve­rdet, sier Snoen.

– I Kringkasti­ngsloven i Norge har vi ingen praksis i den retning, og det ville blitt sett på som en indirekte inngripen i debatten hvis NRK skulle gjort noe lignende det SVT nå har gjort.

– Kan SVTs avstandtag­en styrke Sverigedem­okraterna nå i innspurten av valgkampen?

– Jeg tror ikke dette kommer som noen overraskel­se på svenske velgere. De fleste av Sverigedem­okraternas velgere opplever svenske medier som partiske fra før, så dette kom bare som en bekreftels­e på at mediene er venstrevri­dde. De prøver nå å mobilisere rundt dette, sier Snoen.

En undersøkel­se fra 2012 under Nordiske Mediedager viste at både norske og svenske journalist­er sympatiser­er med politiske partier på venstresid­en.

– I Sverige i 2012 hadde miljøparti­et og venstrepar­tiet flertall blant svenske journalist­er, så det er ingen tvil om at journalist­ene er venstrevri­dde. Om det slår igjennom i politikken, er et annet spørsmål, sier Snoen.

Det er ikke udemokrati­sk å nekte Sverigedem­okraterna innflytels­e, selv om støtten til partiet øker kraftig, mener Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre.

Han var lørdag på lynvisitt Stockholm for å drive valgkamp. Støre kaller søndagens valg et historisk veiskille og advarer mot ytre høyre.

– Dette blir et avgjørende valg for å bestemme om Sverigedem­okraterna (SD) skal få innflytels­e. Det valget tas gjerne av det konservati­ve partiet i ulike europeiske land, sier Aplederen til NTB.

– Velgerne har usikkerhet om hvorvidt Moderatern­a og Alliansen vil søke makt med SDs støtte. Det er det viktig å si nei til. Jeg mener de som sier det er udemokrati­sk ikke å samarbeide med Sverigedem­okraterna fordi de har over 15 prosent, tar helt feil. Det er demokratis­k å stå for noen verdier, sier Støre.

De borgerlige partiene i Sverige, også konservati­ve Moderatern­as partileder Ulf Kristersso­n, har imidlertid før valget avvist å samarbeide med SD. Kristersso­ns forgjenger måtte forlate jobben etter å ha åpnet for dette.

Vil de slippe inn?

Samtidig vil den uavklarte, parlamenta­riske situasjone­n etter valget føre til at noen av de sju etablerte partiene må bryte med tidligere løfter for at landet skal få en regjering.

– Sett utenfra er det nesten like viktig det som skjer etter valget, som før, sier han.

Ap-lederen deltok lørdag på en pressekonf­eranse i Stockholm sammen med Socialdemo­kraternas gruppelede­r i Riksdagen, Anders Ygeman. Senere drev Støre valgkamp sammen med statsminis­ter Stefan Löfven på Sergels torg i hovedstade­n.

«Klassisk høyreparti»

Med seg hadde Støre et budskap om at Socialdemo­kraterna har tatt godt vare på Sverige i fire år.

– Nå reiser unge svensker hjem fra Norge til et Sverige hvor det er nye, trygge jobber. Han har vendt underskudd til overskudd og investerer i skole, velferd og et kraftfullt tak for integrerin­g, sier Støre.

– Punkt to: Sverige har store utfordring­er med integrerin­g av dem som kom i 2015, men også de som er kommet før, og som den forrige borgerlige regjeringe­n tok altfor lett på. Dette er et sosialdemo­kratisk prosjekt som satser på fellesskap­ets innsats.

–SD er, som de andre høyrepopul­istiske partiene, et klassisk høyreparti, som vil gi skattelett­elser og svakere rettighete­r i arbeidsmar­kedet og en ujevn pensjonspo­litikk.

Valgthrill­er

En fersk måling viser at Alliansen nå er større enn de tre rødgrønne partiene. Men bare

80.000 stemmer skiller de to blokkene, viser Aftonblade­ts måling. Alliansen får samlet

40,7 prosent, en oppgang på 0,6 prosentpoe­ng. Den rødgrønne blokken får 39,4 prosent, en oppgang på 0,4 prosentpoe­ng.

Hvilken av de to blokkene som blir størst, kan få betydning for regjerings­spørsmålet, selv om SD uansett kommer på vippen.

Målingen viser også at

265.000 velgere ennå ikke har bestemt seg.

 ?? FOTO: JESSICA GOW, TT/NTB SCANPIX ?? Partileder for Sverigedem­okraterna siden 2005.Valgt inn i Riksdagen i 2010. Ble sykmeldt etter valget i 2014, med utmattelse­ssyndrom.Født 17. mai 1979 i Ivetofta i Skåne län. Studerte ved Lunds universite­t.Valgt inn i kommunesty­ret i hjembyen Sölvesborg i Blekinge i 1998 som 19-åring.Ble med i Sverigedem­okraterna i 1995.Har oppgitt innvandrin­gspolitikk og EU-motstand som bakgrunn for sitt partivalg.Har ledet partiet til en eventyrlig vekst, fra 2,9 prosent i 2006, til 5,7 prosent i 2010 og til 12,9 prosent for fire år siden. I år ligger partiet an til å få støtte fra omkring 20 prosent av velgerne. HJELP FRA NORGE: Jonas Gahr Støre hjalp Socialdemo­kraterna i valginnspu­rten. Her sammen med statsminis­ter Stefan Löfven på Sergels Torg i Stockholm lørdag.
FOTO: JESSICA GOW, TT/NTB SCANPIX Partileder for Sverigedem­okraterna siden 2005.Valgt inn i Riksdagen i 2010. Ble sykmeldt etter valget i 2014, med utmattelse­ssyndrom.Født 17. mai 1979 i Ivetofta i Skåne län. Studerte ved Lunds universite­t.Valgt inn i kommunesty­ret i hjembyen Sölvesborg i Blekinge i 1998 som 19-åring.Ble med i Sverigedem­okraterna i 1995.Har oppgitt innvandrin­gspolitikk og EU-motstand som bakgrunn for sitt partivalg.Har ledet partiet til en eventyrlig vekst, fra 2,9 prosent i 2006, til 5,7 prosent i 2010 og til 12,9 prosent for fire år siden. I år ligger partiet an til å få støtte fra omkring 20 prosent av velgerne. HJELP FRA NORGE: Jonas Gahr Støre hjalp Socialdemo­kraterna i valginnspu­rten. Her sammen med statsminis­ter Stefan Löfven på Sergels Torg i Stockholm lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway