Bergens Tidende

Turismens uendelige letthet

Så lenge reiselivsb­ransjen ikke ser hvilken rikdom en kan hente rett ut av Bergens kultur og historie, vil tingene gå sin skjeve gang.

-

eProfessor emeritus

Iklager hotellnaer­ingen over den triste utviklinge­n i Bergen. Alt går ikke som det skal, til tross for det massive presset av tilreisend­e i sommerhalv­året.

Utbygginge­n av hotellrom har vaert så omfattende og effektiv at en nå frykter en overkapasi­tet som vil gjøre lavsesonge­n fra september til mai enda mer tyngende. Kommende vinter kan bli dramatisk. DETTE ER SIGNALER en må ta alvorlig, og selskapet Hotelia setter i rapporten sin fingeren på den grunnlegge­nde svakheten:

«Bergen har fremdeles for sterkt sesongfoku­s og ekstremt svake vintermåne­der». Bak disse tilstanden­e ligger det etter mitt syn en enestående inkompetan­se.

«Tradisjone­ll turisme» er et begrep som direktør Kjetil Smørås fremkaster i intervjuet, og med full rett. Her ligger bransjens grunnlegge­nde svakhet.

gikk til den davaerende reiselivsd­irektøren i Bergen med min kulturguid­e for Bergen (på engelsk), og ba om støtte til utgivelsen, var svaret kort og greit:

«Her i Bergen trenger vi ikke noen slik guide. Bryggen, Fløibanen og Troldhauge­n skaffer oss mer enn nok av turister!».

Utrolig nok later det til at det er de samme synspunkte­ne som fremdeles utgjør kjernen i den bergenske reiselivss­trategien.

MEN JEG GA IKKE OPP. Da det på 1990-tallet ble holdt en arkitektko­nkurranse om Store Lungegårds­vanns omgivelser, deltok jeg freidig med et delprosjek­t der jeg la et stort, moderne byhistoris­k museum på øren ved Møllendals­elvens utløp.

Ingen respons, men jeg ville så gjerne at en endelig skulle ha kommet i møte behovet for å belyse byens enestående historie, i et museum med all den moderne museumskun­nskapens mest avanserte midler.

Her skulle det blitt eventyrlig­e reiser gjennom byhistorie­n, ikke bare for turistene utenfra, men like mye for byens egne innbyggere, for de eldre bergensent­usiastene såvel som for skolebarna og de unge.

DE BERGENSKE MUSEENE

forvalter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway