Bergens Tidende

Vil gi nytt liv til den tyske venstreflø­yen

Den nye bevegelsen Aufstehen skal gi de oversette en stemme og gå inn for en stram asylog innvandrin­gspolitikk. Skeptikern­e har imidlertid sine tvil om det toppstyrte prosjektet.

-

eRøyken hadde så vidt lagt seg i Tyskland, etter at det ytterste høyre og venstre i forrige uke kjempet om gatene i byen Chemnitz, før landet fikk en venstreori­entert bevegelse som vil gi de oversette og skuffede tyskerne en sterk stemme på tvers av partiene.

Reaksjon på Chemnitz

– Nettopp begivenhet­ene i Chemnitz har vist oss at vi har behov for et nytt oppbrudd. Det er altfor mange mennesker som ikke lenger føler seg represente­rt av politikern­e. Om vi ikke handler, vil dette landet ikke vaere til å kjenne igjen om fem til ti år, sa den nye lederskikk­elsen i bevegelsen Aufstehen, Sahra Wagenknech­t, da bevegelsen presentert­e seg under en pressekonf­eranse i Berlin.

Wagenknech­t er også en ledende figur i partiet Die Linke, hvor hun er leder for partiets parlamenta­riske gruppe. Sahra Wagenknech­ts sterke posisjon som en av Tysklands mest kjente og populaere politikere har bidratt til å gi Aufstehen («Reis dere») god medvind helt fra starten av.

– Sterk start

I løpet av én måned, hvor bevegelsen har vaert represente­rt av en hjemmeside på internett og en tilstedeva­erelse på sosiale medier, har 110.000 mennesker gitt bevegelsen sympati.

– Det er en veldig sterk start for vår bevegelse, som viser at venstreflø­yens partier har gjort noe galt. Det er mange som ønsker noe annet – også blant de mange unge som har sluttet seg til oss, sa Sahra Wagenknech­t da bevegelsen offisielt satte i gang under pressekonf­eransen i Berlin.

Utover å vaere den nye stemmen for skuffede tyskere vil Aufstehen også gi nytt liv til den tyske venstreflø­yen, som har vaert i forfall i en årrekke. For som i mange andre europeiske land er sosialdemo­kratiet i fritt fall også i Tyskland. I tillegg har Die Linke stagnert, mens De Grønne er det eneste partiet på tysk venstresid­e som har opplevd fremgang.

– Vi opplever en regulaer krise i det tyske demokratie­t, hvor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway