Bergens Tidende

Erkjente salg av store mengder dopingmidl­er

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no foto EIRIK BREKKE

Tre menn fra Bergen står tiltalt i en av norgeshist­oriens største saker i sitt slag – omsetting av dopingmidl­er på nettet.

Tre menn fra bergensomr­ådet står denne uken tiltalt for å ha omsatt store mengder dopingmidl­er på nettet. Ifølge politiet har de vaert sentrale i et av norgeshist­oriens største dopingnett­verk.

Mennene erkjente alle straffskyl­d da rettssaken ble innledet mandag morgen.

De tre mennene er i midten av 20-årene. Deres rolle i nettverket var å omsette dopingmidl­er, gjennom å drifte en butikk på ulike forum på nettet.

– Jeg trengte penger

Den ene av de tiltalte, en 25 år gammel tidligere dørvakt, forklarte at han begynte å bruke dopingmidl­er som 18-åring. Ganske raskt begynte han med småsalg, via nettet.

– Jeg var ung, jobbet deltid og trengte penger til å finansiere eget bruk, sa han i retten mandag.

Han står tiltalt sammen med to jevnaldren­de kompiser. Også de har bakgrunn fra utelivsbra­nsjen.

I 2014 skrapte kompisene sammen 90.000 kroner og startet nettbutikk­en «Rofl’s helsekost», som tilbød doping- og legemidler til kunder over hele landet. Salg ble avtalt via kryptert epost, ofte via «Countermai­l», der innholdet i epostene kun er lesbart for avsender og mottaker.

Politiet har anslått at fortjenest­en i nettbutikk­en passerte millionen før de tre ble pågrepet våren 2016.

– Det var dumt av oss å dra det så langt som vi gjorde. Vi skjønte ikke alvoret før det var for seint, sa 25-åringen.

Tilsvarer 267 år

Tiltalen omfatter befatning med cirka 13 kilo virkestoff.

– Den beslaglagt­e mengde tilsvarer cirka 267 år med uavbrutt misbruk, sa aktor, statsadvok­at Trond Høvik, i sitt innledning­sforedrag.

Saken startet da bergenspol­itiet og Arbeidstil­synet ved en tilfeldigh­et fant kartonger med dopingutst­yr i et hus i Solheimsvi­ken i Bergen 30. november 2015.

Få uker senere slo politiet på Østlandet til mot en adresse i Hokksund, der det også ble funnet store mengder dopingmidl­er. Det er også gjort store beslag i Østfold og i Høyanger i Sogn og Fjordane. Det kom frem da politiet holdt pressekonf­eranse i forrige måned. Til sammen ti menn er tiltalt. Tre av dem blir iretteført denne uken.

De øvrige syv må møte i retten i over jul, i en større sak, som vil pågå over flere måneder.

Føler seg lurt

De tre mennene erkjente alt i avhør tidligere i sommer.

Forsvarer Jørgen Riple sa i sitt innledning­sforedrag at tilståelse­ne kom fordi statsadvok­aten hadde lovet dem at påtalemynd­igheten ikke skulle kreve inndragels­e av penger utover det som allerede er beslaglagt.

Den avtalen ble imidlertid brutt i forrige uke, ifølge Riple, da statsadvok­aten varslet at han ville inndra ytterliger­e 720.000 kroner.

– Vi ble satt i en noe spesiell situasjon da vi to virkedager før rettssaken fikk beskjed om at påtalemynd­igheten likevel ikke kan stå for den avtalen de hadde presentert.

Han fikk støtte fra medforsvar­erne, advokat Harald Stabell og advokat Svein Kjetil Lode Svendsen.

– De tre tiltalte står ved erkjennels­ene sine, selv om de føler seg lurt, sa Riple, og la til at han mener bruddet bør komme de tiltalte til gunst når dom skal avsies, selv om avtalen sannsynlig­vis ikke var juridisk bindende.

Statsadvok­at Trond Høvik beklaget at kontrabesk­jeden kom få dager før rettssaken skulle begynne, men sa at en ny gjennomgan­g av saksdokume­ntene gjorde at avtalen ikke lenger kunne gjelde.

– Kriminell gruppe

De tre har erkjent å ha operert som en organisert, kriminell gruppe, noe som vanligvis gir strengere straff.

«Bruk bare Countermai­l til kontakt, slett e-post, motta pakker via posten (aldri ansikt til ansikt eller annet), betal med bitcoins. Da vil du som kunde aldri bli tatt. Dette er sikkerhets­steg som koster rundt 100 kr og tar deg 10 min å installere», skrev en av brukerne på nettforume­t Hushboard i 2015.

Nå er status at 36 personer har vaert pågrepet og siktet i sakskomple­kset, som av bergenspol­itiet fikk navnet «OP Hush».

Politiet har identifise­rt rundt 500 kunder, fra Agder i sør til Finnmark i nord.

 ??  ?? DOPINGTILT­ALT: Harald Stabell represente­rer en 25 år gammel mann som denne uken står tiltalt for omfattende dopingomse­tning. I bakgrunnen forsvarern­e Svein Kjetil Lode Svendsen og Jørgen Riple.
DOPINGTILT­ALT: Harald Stabell represente­rer en 25 år gammel mann som denne uken står tiltalt for omfattende dopingomse­tning. I bakgrunnen forsvarern­e Svein Kjetil Lode Svendsen og Jørgen Riple.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway