Bergens Tidende

Milliondry­ss fra laks i Hordaland

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Kvinnherad kommune kan glede seg over 40 millioner kroner. Austevoll får 39 millioner. Nå får kommunene penger på konto etter mange gode år for oppdrettsn­aeringen.

Gjennom det såkalte Havbruksfo­ndet som ble opprettet i 2016, skal regjeringe­n sikre havbruksfy­lker og kommuner inntekter fra veksten i havbruksna­eringen. Nå blir 400 millioner kroner fordelt i Hordaland, og totalt tre milliarder på landsbasis.

Fondet er bygget opp av penger oppdretter­ne enten har betalt for at de skal få produsere enda mer fisk i merdene, eller for å kjøpe nye oppdrettsk­onsesjoner.

Prisen på nye konsesjone­r har variert mellom 100 og 200 millioner kroner, alt etter størrelse.

Mandag kom beskjeden

Mandag har kommunene endelig fått beskjed om hvor mye penger som settes inn på konto:

Det er Peder Sjo Slettebø (H) i Kvinnherad som får mest i Hordaland, og 40 millioner kroner.

– Dette betyr mye. Ettersom pengene kommer fra naeringsli­vet, ønsker vi å bruke de på prosjekter som er til nytte for naeringsli­vet. Jeg tenker først og fremst på investerin­ger i infrastruk­tur, sier Slettebø.

Han forsiktig med å dele ut pengene til enkeltpros­jekter før kommunesty­ret har sagt sitt.

– Allerede har kommunen stor nytte av oppdrettsn­aeringen som sysselsett­er mange i kommunen. Men når andre som lever av naturressu­rsene våre blir beskattet, mener jeg Havbruksfo­ndet er en god løsning for oppdrettsn­aeringen.

Bedre veier på Austevoll

Ordfører Morten Storebø (H) i Austevoll får nest mest med 39 millioner, og er også strålende fornøyd.

– Dette er penger som gjør oss i stand til å utbedre veinettet i kommunen, sier Storebø.

Han understrek­er at oppdrettsp­engene ikke kan gå inn i den ordinaere driften av kommunen. Utbetaling­ene vil variere fra år til år, og pengebruke­n må ha egne retningsli­njer som formannska­pet skal ta stilling til.

– Utbetaling­ene er avhengige av at oppdrettsn­aeringen faktisk får ny vekst. Derfor vil de variere.

Han karakteris­erer Austevoll som en oppdrettsv­ennlig kommune, og sier at kommunen lenge har fått betalt for å vaere vertskap både for oppdrettsa­nlegg og hovedkonto­r for flere oppdrettss­elskaper.

Fremskritt­spartiets Helge André Njåstad var tidligere ordfører på Austevoll, og har på Stortinget vaert med å kjempe frem Havbruksfo­ndet.

– Vi snakker om Norges viktigste fremtidsna­ering, og fondet er en ordning som skal stimulere kommunene til å legge til rette for havbruksna­eringen. Det er derfor viktig at midlene bidrar til fortsatt vekst i havbruksko­mmunene, sier Njåstad.

Skepsis på Osterøy

Osterøy kommune får 13 millioner kroner, men ordfører Jarle Skeidsvoll (KrF) er likevel betenkt.

– Det er selvfølgel­ig fantastisk viktige penger å få, men jeg ønsker en ordning der kommunen får betalt for hva som faktisk produseres i fjordene, ikke bare etter hvor stor veksten er fra år til år.

Han mener kommune bør få betalt etter hvor mange kilo laks og ørret som leveres.

– Da vil vi få betalt etter verdiskapn­ingen i kommunen, sier Skeidsvoll.

Sveio kommune får 13,5 millioner kroner, men varaordfør­er Ruth G. Østebøvik Eriksen (Frp) er også skeptisk til hele prosjektet.

– Det er selvfølgel­ig gode penger, men det er også på høy tid at kommunene får betalt for anleggene som beslaglegg­er fjordene, sier Eriksen.

Hun mener Havbruksfo­ndet er for uforutsigb­art, fordi det bare er år med vekst i merdene eller nye konsesjone­r at kommunene får utdelt penger.

– Alle skjønner at heller ikke denne naeringen kan vokse inn i himmelen. Jeg mener oppdrettss­elskapene heller bør betale for beslaget av areal i fjordene. De bør skatte slik kraftselsk­apene gjør for å bruke elver og vassdrag. Det ville gitt kommunene forutsigba­rhet og faste inntekter, sier Eriksen.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Ordfører Peder Sjo Slettebø (H) i Kvinnherad.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Ordfører Peder Sjo Slettebø (H) i Kvinnherad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway