Bergens Tidende

Åkesson møtt med en kald skulder

- HELENE NAVNE helene.navne@pol.dk

Sverigedem­okraterna fikk 18 prosent oppslutnin­g i det svenske valget, og har sendt invitasjon om samarbeid til de borgerlige partiene. De var imidlertid raske med å takke nei.

Mandag sendte Sverigedem­okraterna (SD) formelle invitasjon­er om regjerings­samarbeid til de to borgerlige partiene Moderatern­a og Kristdemok­raterna, slik at man kunne starte formelle samtaler om en eventuell ny svensk regjering.

– Jeg ønsker gjerne at de møter med meg, slik at vi kan snakke om hvordan vi skal styre landet, sa Sverigedem­okraternas partileder, Jimmie Åkesson, til svenske Aftonblade­t.

– Ta ansvar

– Jeg ønsker gjerne at de tar ansvar for det som skjer videre, og det valgresult­atet vi har fått. Hva man har sagt før valget om hva man vil og ikke vil er én ting, men nå har vi en virkelighe­t å forholde oss til. Og det er valgresult­atet. Så ser vi at de ikke har eget flertall, men at de gjerne vil danne regjering. Og da lurer jeg på hvordan de har tenkt seg å gjøre det, og jeg kan fortelle dem hva vi kan tenke oss å gå med på, utdyper Åkesson til Aftonblade­t.

Kristdemok­raternas stabssjef, Daniel Liljeberg, bekrefter at han har mottatt en slik invitasjon fra Sverigedem­okraterna.

– Det er en forespørse­l om et møte mellom Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor (partileder for Kristdemok­raterna, red.anm.) og Ulf Kristersso­n (partileder for Moderatern­a, red.anm.), forklarer Kristdemok­raternas stabssjef til Aftonblade­t.

– Uaktuelt

På spørsmål om Sverigedem­okraterna vil kreve å delta i en regjering svarer Åkesson:

– Det avgjørende for meg er at de 18 prosent av velgerne som har stemt på oss får innflytels­e i proporsjon til vår størrelse.

 ??  ?? VINNEREN INGEN VIL SNAKKE MED: Jommy Åkesson og Sverigedem­okraterna gjorde et godt valg, men foreløpig er det ingen som vil samarbeide med dem.
VINNEREN INGEN VIL SNAKKE MED: Jommy Åkesson og Sverigedem­okraterna gjorde et godt valg, men foreløpig er det ingen som vil samarbeide med dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway