Bergens Tidende

En onsdag i 2012 merkes fortsatt

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto MARITA AAREKOL

Norges Fekteforbu­nd er Norges tredje minste saerforbun­d. Det siste året har medlemsmas­sen økt med tjue prosent.

Onsdag 1. august 2012 så nesten

900.000 nordmenn OL-finalen i fekting. NRKs nyhetssend­inger denne kvelden ble forskjøvet for å lage rom for 25-åringen Bartosz Piasecki, som sikret Norges første OL-medalje i konkurrans­en som har vaert olympisk idrett siden starten i 1896.

Det siste året har antallet medlemmer i Norges Fekteforbu­nd økt med tjue prosent. Siden 2010 har antallet økt med femti prosent.

– Jeg har merket det mye som trener på barneparti­et. Det er der vi har sett mest vekst. Mange er nok blitt inspirert av OL-sølvet til Bartosz, sier Fabian Alfheim

(19) i Bergens Fekteklubb.

Nye klubber

Alfheim er nettopp ferdig med økten til barneparti­et. Nå venter hans egen økt i sal 1 i Haukelands­hallen. Der skal også Tomas Geitung (18) delta.

– Det er en del som har begynt med fekting etter OL-sølvet, også på vår alder, sier Geitung.

Ifølge Norges Idrettsfor­bunds årsrapport 2017, er fekteforbu­ndet det tredje minste saerforbun­det i antall medlemmer, som talte litt over 1600 i 2017.

– Ut fra tallene så er jo fekting en nisjeidret­t i Norge, men vi har hatt en voldsom økning i prosent. I innevaeren­de år er det mange klubber som er etablert, og det er kommet fektetilbu­d på SFO noen steder, sier generalsek­retaer og daglig leder i fekteforbu­ndet, Claes H. Bendiksen.

– Alt skjedde på én dag

I nyere tid represente­rer 2010 et bunnivå, ifølge Bendiksen. Siden har medlemsmas­sen økt med femti prosent.

– Når man ser på tallene så er det to faktorer som spiller inn. Jeg tror synlighete­n vi fikk i 2012 gjorde at flere ble oppmerksom­me på fekting. Vi hadde en økning på 25 prosent det året. Så handler det om hvorvidt klubbene klarer å ta vare på medlemmene. Forbundet har brukt mye ressurser på å skape et sportsmilj­ø på tvers av klubbtilhø­righet, sier Bendiksen.

Hovedperso­nen fra 2012 er enig.

– Veldig få visste om sporten, men så visste alle om den, og alt skjedde på én dag i OL. Det førte til at mange startet. I tillegg jobber forbundet med å arrangere en rekke samlinger regionalt og nasjonalt, slik at folk skal trives og holde på lenger, sier Bartosz Piasecki, sportslig leder i Norges Fekteforbu­nd.

– Mulig å bygge en gruppe

Sølvvinner­en fra OL har byttet kårde med kritt og tavle, og jobber som laerer ved Wang.

– Etter jeg la opp ble det et lite vakuum i seniorakti­viteten. Men så stabilt som vi står nå, har vi ikke gjort på lenge, selv om vi har hatt bedre sportslige resultater tidligere. Vi er flere, som gjør det mulig å bygge en gruppe, sier Piasecki.

Deltakelse­n på NM er det høyeste i manns minne, ifølge generalsek­retaer Bendiksen.

– Det er også en god indikator. Medlemsvek­sten er størst i de små og mellomstor­e klubbene, for de største klubbene har kanskje litt kapasitets­problemer, sier Bendiksen.

Stabilt i Bergen

I alt har fekteforbu­ndet 26 klubber, hvor Bergens Fekteklubb ligger i toppen i antall medlemmer.

– På 1970-tallet var det to klubber i Bergen, med sikkert 200 aktive barn. Vi har vaert stabile på rundt 100 aktive fektere de siste årene, sier Bjørn Faye i Bergens Fekteklubb.

Jentesatsi­ng

Under årets junior-NM, stakk Bergen av med seks gull. Vilde Tengesdal (14) tok tre av dem (U15, U17 og U20).

– Hun vant alle klassene hun kunne vinne, og det skjer ikke ofte, sier Piasecki.

For beholde og å rekruttere flere jenter, arrangerer fekteforbu­ndet for første gang en egen jentesamli­ng. Den går i Bergen i midten av september.

– Det er en stor tropp på Vilde sin alder, der hun er i teten, og som mest sannsynlig kommer til å gjøre det bra internasjo­nalt, sier Alfheim.

– Vi er mange venner her og en gruppe jenter som har det fint sammen, sier Tengesdal.

Satser på lag

Under junior-VM var Alfheim og Geitung en del av det norske laget som endte på 12.-plass. Laget fra Kina sto imot de norske angrepene, men naermere en kvartfinal­e har et norsk juniorland­slag ikke vaert på ti år, skrev forbundet på sine nettsider.

– Vi har en ganske stor gruppe juniorer og kadetter, og lagkonkurr­anse er noe vi satser på siden vi har bredden, sier Piasecki.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? SØLV: Fekting handler om å treffe motstander­en med stikk eller hogg, uten å selv bli truffet. Her fra OL-finalen i kårde mellom Rubén Limardo (til v.) og Bartosz Piasecki, hvor venezuelan­eren vant.
FOTO: SCANPIX SØLV: Fekting handler om å treffe motstander­en med stikk eller hogg, uten å selv bli truffet. Her fra OL-finalen i kårde mellom Rubén Limardo (til v.) og Bartosz Piasecki, hvor venezuelan­eren vant.
 ??  ?? BERGENS FEKTEKLUBB: Tomas Geitung (18) og Fabian Alfheim (19) (fra v.) deltok på laget som tok 12.-plass i junior-VM. Vilde Tengesdal (14) tok tre gull i årets junior-NM. Alle er fra Bergens Fekteklubb.
BERGENS FEKTEKLUBB: Tomas Geitung (18) og Fabian Alfheim (19) (fra v.) deltok på laget som tok 12.-plass i junior-VM. Vilde Tengesdal (14) tok tre gull i årets junior-NM. Alle er fra Bergens Fekteklubb.
 ??  ?? 2005: 16082004: 16812003: 15522002: 1520
2005: 16082004: 16812003: 15522002: 1520

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway