Bergens Tidende

63 år gammel skulle han trappe ned. Så kom sjansen i selskapet til en legende.

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no

Han er i bilen på vei til Stavanger og besøk hos Viking da BT ringer, fergeturen sørover ble svele- og kaffefri, fordi det måtte jobbes litt.

Bent Raknes (63) er en veteran i fotballbra­nsjen.

På 90-tallet var han dypt involvert i den vonde overgangss­aken da Tore André Flo gikk fra Brann til Chelsea. Siden er det blitt mange år med speider- og agentvirks­omhet. Lenge i kombinasjo­n med politijobb­en han nå er pensjonert fra.

Etter lang tid i partnerska­p med agent Stig Lillejord, vurderte Raknes sterkt å trappe ned.

I stedet skiftet han jobb.

– Kick

– Dette dukket fort opp. Da får du litt kick, sier Bent Raknes om muligheten som oppsto.

Nå er han speider med ansvar for Norge i selskapet EM Soccer – der trenerlege­nden Sven Göran «Svennis» Eriksson, sønnen Jonas Eriksson og norske Kenth Haugeland er sentrale.

– De stikker ikke hodet frem, men holder på med en del i utlandet. Selskapet er veletabler­t i den internasjo­nale fotballver­den, sier Raknes.

For ham startet endringen da en eks-spiller med karriere i Norge og utlandet kontaktet Raknes og sa han kjente folk som så etter speidere i norsk fotball. Kunne han kanskje spille ham inn for dem?

– Han visste jeg ville trappe ned, men det ble til et møte. Da gikk det fort unna. Jeg søkte aldri på stillingen, sier Raknes.

Han forteller om følelsen av ikke å ville legge inn årene riktig ennå.

– Kan dette vaere spennende, kan dette åpne noen dører? Slik tenkte jeg. Dette er folk som har kontakter i nye land for meg, som Italia. Bare det å møte og jobbe med nye folk, kan vaere et kick, gjentar Raknes.

Bransje i endring

I fotballen har utviklinge­n vaert tydelig de siste årene. Stadig yngre spillere er attraktive for store klubber. Agenter og speidere svermer rundt talentsaml­inger og eliteturne­ringer for barn og ungdom. Når 14–15-åringer i norsk fotball er «interessan­te», føler Raknes man har naermet seg en grense.

– Jeg har sett hvordan klubber og agentfirma­er går etter spillere i yngre og yngre alder. Personlig synes jeg det begynner å bli «litt mye», men skal jeg henge med, må også jeg rapportere om en talentfull 14-åring, sier Raknes.

– I Skandinavi­a spørs det om utviklinge­n vil fortsette, med speiding av stadig yngre spillere, men i England, Nederland og noen andre land er det noe annet. Det kan det vaere åtte–niåringer som følges tett, fortsetter han.

Selv er Raknes opptatt av noe som har litt nisjepreg i fotballen. Spillere sent i tenårene.

– Kanskje er det en på 18 som kan bryte gjennom om to år, det handler om å finne slike. Jeg kan vaere på en 3.-divisjonsk­amp og se om det er noe spennende der. Det er det ikke alle som gjør, sier han.

– I det alderssegm­entet er det folk som ikke nødvendigv­is har vaert på krets- eller U-landslag, men som kan ta store steg, fortsetter Raknes.

– Er det en glemt gruppe i fotballen?

– Ja, jeg synes det. Hvis en 17–18-åring dominerer i 3. divisjon, har han noe ekstra. Det er min mening.

Den deles av Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08.

– Det er noen som ikke er like gode som de beste som unge, men som jobber knallhardt. Det er gull å få tak i dem, sier Berntsen.

Eksempelet Zachariass­en

I lokal og nasjonal sammenheng er nettopp Sarpsborgs sotrastril Kristoffer Zachariass­en (24) et åpenbart eksempel. Han ble toppspille­r som 22-åring.

– En av de heteste i Norge nå. Men han har ikke så mange ungdomslan­dskamper, påpeker Raknes.

Raknes’ oppfatning er at «barnestjer­ner» fort blir utålmodige i tidlig alder. Tidlig oppmerksom­het og press behøver ikke vaere bra.

– Du kan få en fredeliger­e vei frem enn å måtte stå i presset fra klubber, media og agenter fra du er midt i tenårene. Og det er mange 15–16-åringer som ikke tar stegene du tror, sier Raknes. Berntsen følger opp:

– Mange «barnestjer­ner» har ikke hatt saerlig resultatan­svar for lagene de har spilt for, fordi de har hospitert oppover i hodet og raeven. Man skal ikke glemme dem som kommer frem «den tunge veien».

– I Norge er det et forventnin­gssamfunn der spillere – ofte gjennom foreldre og rådgivere – gir opp litt tidlig. Hvis man ikke er på A-laget som 17-åring, begynner man heller å snekre på hytten, eller forsøker å bli advokat. Jeg vil oppfordre folk til å jobbe enda hardere for drømmen sin, sier Berntsen videre – i tråd med Bent Raknes’ filosofi.

 ?? ARKIVFOTO: JO STRAUBE ?? PÅ JOBB: Bent Raknes (bakerst) slik han ofte kan ses på fotballkam­p. Skuende ut over gresset.
ARKIVFOTO: JO STRAUBE PÅ JOBB: Bent Raknes (bakerst) slik han ofte kan ses på fotballkam­p. Skuende ut over gresset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway