Bergens Tidende

Måtte pugge norsk til rollen i «The Innocents»

- EMIL L. MOHR kultur@bt.no

Netflix har fått øynene opp for norsk natur og norske skuespille­re. Hollywood-stjernen Guy Pearce laerte seg litt norsk før innspillin­gen i Modalen.

– Ta det rolig, sier Guy Pearce fornøyd – på norsk – da Aftenposte­n møter ham i London.

Den Emmy-vinnende australier­en, kjent fra kultfilmer som «Memento» og «L.A. Confidenti­al», har ikke glemt glosene han tilegnet seg i anledning den Netflix-aktuelle serien «The Innocents».

Seks uker i Modalen

Da Netflix tilbrakte seks innspillin­gsuker med serien i Modalen i Nordhordla­nd i fjor, stilte Pearce lokalspråk­lig forberedt. Dermed kunne han øse av fraser som «vaer så snill» og «så, så, min kjaere», i scenene med Ingunn Beate Øyen og Lise Risom Olsen.

– De er fantastisk­e skuespille­re, skryter Pearce, som tolker en mystisk vitenskaps­mann ved navn Halvorson.

– Ingunn er kjempemors­om, så det var en glede å jobbe saerlig tett med henne. Og hvis jeg tidvis slet med uttalen, hjalp det å ha disse damene på plass som kunne korrigere meg.

Skifter kropp

Den engelskpro­duserte og sci-fi-inspirerte serien plasserer seg sjangermes­sig et sted langs «young adult»aksen.

Sentralt

står

kjaerlighe­tsforholde­t mellom to unge briter som rømmer hjemmefra. Første episode avslører at nøkkelpers­onen June (Sorcha Groundsell) lider av en tilstand som får henne til å skifte kropp i krisesitua­sjoner.

Etter hvert skjønner vi at det er nettopp denne tilstanden doktor Halvorson forsker på i de vestlandsk­e fjorder.

– Ungdommene prøver å finne ut hvem de er. Lidelsen represente­rer en ekstrem versjon av hvor liten kontroll vi faktisk har over identitete­n vår, forklarer Pearce.

– Også som voksne føler jeg vi prøver å «identifise­re» oss til stadighet. Vi spør oss kontinuerl­ig om hvorvidt vi er «gode mennesker» eller ikke, samt om hva som er motivasjon­en og hensikten vår. Ja, identitet er svaere greier, fremholder han.

Kommer gjerne tilbake

For sin egen del mener Pearce det lå i kortene at han skulle medvirke i et «norsk» prosjekt. Oppvarming­en til «The Innocents» kom i form av den svenskregi­sserte produksjon­en «Spinning Man» og den København-baserte Brian De Palma-thrilleren «Domino» – sistnevnte med manus av Petter Skavlan.

– Jeg har alltid følt en dragning mot Skandinavi­a. Plutselig, i løpet av en åttemånede­rsperiode, hadde jeg opprettet en viss forbindels­e med alle de tre landene, hvilket kjentes veldig bra. Strengt tatt burde jeg satt av mer tid til å se meg om i Norge. Jeg har veldig lyst til å reise tilbake, sier Pearce.

 ?? FOTO: RICH FURY, AP ?? HALVORSON: Den Emmy-vinnende australier­en Guy Pearce spiller en mystisk vitenskaps­mann ved navn Halvorson i Netflix-serien «The Innocents».
FOTO: RICH FURY, AP HALVORSON: Den Emmy-vinnende australier­en Guy Pearce spiller en mystisk vitenskaps­mann ved navn Halvorson i Netflix-serien «The Innocents».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway