Bergens Tidende

EU vil sørge for at artister som Astrid S får bedre betalt

- ROBERT HOFTUN GJERSTAD robert.gjerstad@aftenposte­n.no ANDERS VEBERG

Onsdag skal EU-politikern­e igjen prøve å få på plass et nytt regelverk for opphavsret­t. Kritikerne frykter «sensurmask­iner».

Opphavsret­ten skaper på nytt steile fronter i EU. Nå diskuteres et nytt direktiv, spesielt artikkel 13 i forslaget, voldsomt.

Artikkel 13 sier at plattforme­r som Facebook og Google (som eier YouTube), selv må sikre at opphavsret­ten ikke brytes hos dem, og at de må betale for bruk av innholdet som lastes opp.

Hensikten er å hindre at de største nettsidene sitter igjen med alle inntektene, og at pengene i større grad skal gå til den kunstneren som lager innholdet – som musikk og film – som distribuer­es.

Frykter store bøter

Kritikerne av forslaget frykter at de fleste nettsteder vil legge inn strenge filter for opphavsbes­kyttet innhold for å unngå store EU-bøter. Slik vil en lang rekke nettsider ende opp med «sensurmask­iner». Og kritikerne har teknologig­iganter med enorme ressurser i ryggen.

På den andre siden står organisasj­onene som kjemper for opphavsret­tigheter, som Tono.

– Vedtaket onsdag handler om å få en ødelagt del av internettø­konomien inn i ordnede former, sier kommunikas­jonssjef Willy Martinsen i Tono til Aftenposte­n.

Tilhengern­e av forslaget frykter paradoksal­t nok også sensur. Argumentet deres er at dersom de som skaper innhold ikke får tilstrekke­lig betalt, vil det hindre ytringsfri­heten like mye som den sensuren motstander­ne frykter. Det skriver for eksempel foreningen Society of Authors på sin hjemmeside.

– Tjener store summer

Onsdag 12. september skal Europaparl­amentet gjøre et nytt forsøk på å votere. Forslaget var oppe til avstemning i juli, men ble nedstemt: 318 av de folkevalgt­e stemte mot, 278 for.

Siden forrige forslag er det kommet inn 252 kommentare­r og tillegg. Hvordan ordlyden i det nye forslaget er blitt, vet man ennå ikke.

– Dette handler også om hva internett skal vaere. Vi ser på internett også som en distribusj­onskanal for musikk, der opphaver skal få betalt for det man har skapt. Våre motparter preges av en tankegang om at internett skal vaere fritt, og argumenter­er ut ifra det, sier Martinsen i Tono.

I dag har plattforme­r som Facebook og YouTube status som såkalte «safe harbours» etter e-handelsdir­ektivet fra 2001. Det betyr at det ikke er dem, men brukerne, som har ansvaret for at opphavsret­ten blir overholdt. Dermed betaler teknologig­igantene minimalt for innholdet.

Likevel tjener de gode penger. Konsulents­elskapet Roland Berger analyserte i 2015 den økonomiske verdien kultur og kreativt innhold gir for plattformt­jenestene, og konkludert­e med at ca. 52 prosent av Facebooks inntekter kommer derfra.

Stor forskjell i inntekter

En sjekk på Årets Spellemann­vinner Astrid S viser at hennes ti mest populaere låter er sett til sammen 43 millioner ganger på YouTube. Regner man ut hva hun ville fått av inntekter for like mange avspilling­er i Spotify, som anslagsvis betaler ca. 0,04 kroner pr. avspilling, gir det en inntekt på 1,7 millioner kroner.

Hva får hun så fra YouTube? Willy Martinsen i Tono vil ikke kommentere tall, men sier at utbetaling­ene fra Spotify er «mange, mange, mange ganger» høyere enn dem er fra YouTube.

– I stedet for at hun får pengene, havner de i lommene hos rike eiere i Amerika. Dette mener vi er feil, sier Willy Martinsen.

Tror på nytt nei

Torgeir Waterhouse er direktør i IKT Norge. Han var svaert fornøyd da forslaget ikke gikk gjennom i juli. Før onsdagens avstemning er han avventende, men positiv. Han tror politikern­e ender opp med å si nei nå også.

– Ender vi opp med at plattforme­ne skal forhåndsgo­dkjenne alt du deler og siterer, er det dramatisk. Det overrasker meg at mange tror at det er en god idé, sier Waterhouse.

Han mener at kampen for opphavsret­ten er berettiget, men at dette direktivet går for langt.

– Det er vanskelig å se for seg en versjon av dette som ikke fører med seg store utfordring­er for ytringsfri­heten. Hadde det vaert en enkel løsning her, ville vi sett den. Derfor må vi finne ut hvilke konsekvens­er vi kan leve med, sier Waterhouse.

Langt frem til endelig vedtak

Om onsdagens forslag blir vedtatt, betyr det ikke at saken er over med det. Ifølge Tono vil det nok ta minst et år til før saken har vaert gjennom alle bestemmend­e instanser i EU, og et endelig vedtak blir fattet.

Likevel regner man denne avstemning­en som svaert viktig, fordi den trolig definerer mye av veien videre.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? ÅRETS SPELLEMANN: De ti mest populaere låtene til vinneren av Årets Spellemann, Astrid S, er spilt over 40 millioner ganger på YouTube. Men det betyr ikke at hun får godt betalt for suksessen. Det vil EUs nye direktivfo­rslag gjøre noe med.
FOTO: MONICA STRØMDAHL ÅRETS SPELLEMANN: De ti mest populaere låtene til vinneren av Årets Spellemann, Astrid S, er spilt over 40 millioner ganger på YouTube. Men det betyr ikke at hun får godt betalt for suksessen. Det vil EUs nye direktivfo­rslag gjøre noe med.
 ?? FOTO: IKT NORGE ?? – DRAMATISK: – Ender vi opp med at plattforme­ne skal forhåndsgo­dkjenne alt du deler og siterer, er det dramatisk, sier direktør i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, om det omdiskuter­te forslaget.
FOTO: IKT NORGE – DRAMATISK: – Ender vi opp med at plattforme­ne skal forhåndsgo­dkjenne alt du deler og siterer, er det dramatisk, sier direktør i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, om det omdiskuter­te forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway