Bergens Tidende

Derfor valgte vi Bybanen

- TOM SKAUGE

Et bredt politisk flertall har heiet den frem i 23 år. Her er grunnene.

1. nestleder i Naturvernf­orbundet i Hordaland av ti bergensere måtte bruke bil. Bergen, som lenge hadde en høy kollektiva­ndel, ble lurt til å tro at alle innbyggern­e kunne velge bilen til transport.

Mellom 1995 og 1999 bestemte bystyret gradvis å gå fra ønske om bybane til å forberede bygging av et bedre kollektiva­lternativ. Alvorlig lokal luftforure­nsning overbevist­e mange om behovet for å bygge motekspert­ise mot Josef Martinsens veikontor. Et tredje argument, som jeg tror gradvis hentet støtte fra partiet Høyre, var at veinettet var i ferd med å bli tilstoppet. Køene kjente Bergen fra kaoset fra Åsane på 70-tallet, men veibygging­en flyttet bare bilkaoset til neste kryss. Ut på 2000-tallet var det i perioder 25 prosent mer trafikk på veinettet enn det veiene var bygget for.

HVORFOR BYBANE og ikke buss? Trym skriver 10. juli: «Jeg har (ikke) funnet en eneste undersøkel­se der bybane ble sammenlikn­et med andre kollektivl­øsninger eller trafikkred­userende tiltak i Bergen.»

Jeg kan berolige Trym at dette var sentralt tema i bystyrets første bybanemeld­ing. Jeg tror året var 1999. Det var til og med slik at buss kom bedre ut enn Bybanen i en samfunnsøk­onomisk sammenlikn­ing. Det var bare én hake: Det var ikke plass i middelalde­rbyen Bergen til alle bussene som var nødvendige dersom Bergen virkelig skulle satse kollektivt. Bybanen er langt mer effektiv og arealøkono­misk.

Et tilleggsar­gument for ikke å velge buss den gang: Kollektivf­eltene var fritt vilt for politi og skiltmyndi­ghet. Et viktig kollektivf­elt ble fjernet over Danmarks plass uten politisk behandling. Argument for å fjerne bussfeltet: Bilene trengte mer plass. Fortsatt mer enn 15 år etter de første vedtakene i Bystyret har ikke politi og veivesen klart å bli enige om sammenheng­ende kollektivf­elt for køfri buss verken fra Åsane, Bergen Vest eller Fana.

HVOR ER SOLIDARITE­TEN med alle oss som aldri vil kunne bruke Bybanen? spør Lorentzen 10. august.

Svaret er at svaert mange i Bergensdal­en har nytte av banen fordi den fjerner unødvendig biltrafikk fra veinettet. Kollektiva­ndelen mot sør økte kraftig da Bybanen kom til Lagunen. Biltrafikk­en gikk ikke like mye ned – sannsynlig­vis fordi nyttetrafi­kken fikk bedre plass på veinettet. For svaert mange reisende i Bergen gir Bybanen et alternativ til å stå i bilkø eller bidra til trafikkslu­m.

Bybanen har også gitt dramatisk bedre muligheter for gang- og sykkelvei. Strekninge­n Lagunen – Flesland har gitt en revolusjon for sikker gange og sykling.

DET ER LETT Å GLEMME at miljøforkj­empere prøvde å gi Åsane lokalbane på 70- og 80-tallet istedenfor motorvei. Bergen Vest kunne også ha fått en lokalbane eller bybane, om det hadde vaert politisk vilje lokalt. Det var først da Fana sto for tur, at det var flertall i Bergen for et godt kollektivt­ilbud.

For oss er det en forutsetni­ng at Bybanen blir kombinert med gode busstilbud. Fylkeskomm­unen skal bygge ny trolleybus­slinje med batteri til Laksevåg i 2020. Ansvarlige politikere vil neppe ta ned ekspressru­ter til Åsane dersom disse er tjenlige i tillegg til Bybanen dit.

DET HAR VAERT en lykke og en politisk bragd at bompengein­ntektene i Bergen er snudd fra motorveiut­bygging til kollektivs­atsing med Bybanen som viktigste løsning. Gradvis må vi erstatte bompengene med statlige bevilgning­er, slik togutbyggi­ngen på Østlandet er finansiert. De rødgrønne partiene, KrF og Venstre ønsker 70 prosent statlig støtte til videre bybaneutby­gging. Regjeringe­n har foreløpig støttet med 50 prosent.

I Naturvernf­orbundet er vi trygge på at den statlige støtten kommer til å øke.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? STØTTER UTBYGGINGE­N: Det har vaert en lykke og en politisk bragd at bompengein­ntektene i Bergen er snudd fra motorveiut­bygging til kollektivs­atsing med Bybanen som viktigste løsning, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE STØTTER UTBYGGINGE­N: Det har vaert en lykke og en politisk bragd at bompengein­ntektene i Bergen er snudd fra motorveiut­bygging til kollektivs­atsing med Bybanen som viktigste løsning, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway