Bergens Tidende

Trygdefell­en

Politisk freding av sykelønnen er uansvarlig. Norge kan ikke ta seg råd til verdens rauseste ordning.

-

DET ER UMULIG Å KOMME unna den åpenbare sammenheng­en mellom sykelønn og sykefravae­r. Norge har verdens rauseste sykelønnso­rdning. Samtidig er sykefravae­ret betydelig høyere enn i alle land det er naturlig å sammenlign­e seg med.

Til tross for dette, har politikern­e besluttet at sykelønnso­rdningen skal vernes gjennom hele stortingsp­erioden. Det er uansvarlig. Velferdsst­aten er under vedvarende press, og IA-avtalen skal reforhandl­es. Det er ingen vei utenom å diskutere bedre og mer baerekraft­ige løsninger for sykepengen­e.

HEIDI NORDBY LUNDE (H) varslet nettopp i DN at hun vil gå til valg på å kutte i sykelønnen for å hindre utenforska­p og øke sysselsett­ingen.

Selv om hun får støtte fra faglig hold, kaller Fagforbund­et utspillet en krigserkla­ering mot arbeidsfol­k. Arild Grande (Ap) mener hun velter byrden ved sykdom over på dem som har det tøft. Så forutsigba­r og meningsløs er den norske sykelønnsd­ebatten.

Hvis politikern­e og partene i arbeidsliv­et skal lage en holdbar plan for fremtiden, må de hale seg opp av skyttergra­vene og lytte til forskning og erfaring.

SYKELØNNSO­RDNINGEN er dyr i dobbel forstand. Den koster arbeidsgiv­erne 17 milliarder kroner i året, ifølge Nav. Kostnaden for norsk økonomi er enda større, fordi folk som kunne vaert produktive blir hjemme.

Sykefravae­ret i privat sektor er redusert de siste 17 årene, men fravaeret i offentlig sektor har fortsatt å øke. Til tross for høye ambisjoner, har ikke IA-avtalen fra 2001 klart å løse den floken. Organisasj­onen for økonomisk samarbeid i Europa (OECD) mener Norge har havnet i en trygdefell­e.

HEIDI NORDBY LUNDES UTSPILL er inspirert av Sverige, som har innført en kombinasjo­n av av lavere sykelønn, større aktivitets­plikt og lavere skatt.

Ifølge velferdsfo­rsker Simen Markussen ved Frischsent­eret, har den svenske oppskrifte­n virket. Sysselsett­ingen har økt i Sverige, og forskning viser entydig at redusert sykelønn gir mindre fravaer.

I NORGE FÅR DE SOM blir syke dekket 100 prosent av lønn opptil en viss grense i ett år. Arbeidsgiv­er betaler de første 16 dagene. Sverige har redusert kompensasj­onsgraden til 80 prosent det første året og innført en karensdag.

Det er ingen vei utenom å diskutere bedre og mer baerekraft­ige løsninger for sykepengen­e.

Utmeisling­en av detaljene er mindre viktig enn det sentrale poenget: Sykelønnso­rdningen må gi riktige insentiver.

Arbeidsgiv­ere må få økonomisk motivasjon til å jobbe aktivt for å få syke tilbake i jobb, og arbeidstak­ere må motiveres til å velge gradert fremfor full sykemeldin­g.

Full kompensasj­on fra staten gir ingen insentiver til å strekke seg for noen parter, og kan ikke vaere normen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway