Bergens Tidende

Vil forby mobil i bergenssko­lene

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no foto RUNE SAEVIG

Henning Warloe (H) mener mobilen ikke har noe i klasseromm­et å gjøre. Han vil ha totalforbu­d.

– Jeg har tvilt meg frem til dette standpunkt­et. Men jeg mener at mobilen ikke har noe i klasseromm­et å gjøre, sier Henning Warloe, nestleder i komité for barnehage, skole og idrett.

I bystyret neste uke fremmer han forslag om mobilfri skolehverd­ag. Han vil be byrådet utarbeide et felles regelverk for alle skolene i Bergen.

– Går ut over konsentras­jon

Bruk av mobil kan gå kraftig ut over både undervisni­ng, konsentras­jon, laeringsut­bytte og sosialt samvaer på skolen, påpeker Warloe.

I dag kan hver skole og hver enkelt laerer selv bestemme hvordan de forholder seg til mobilen.

– Denne forskjells­behandling­en kan oppleves urettferdi­g. Hvis det er snakk om å bruke mer IT i skolen, burde Bergen kommune heller få på plass flere datamaskin­er og nettbrett, sier Warloe.

Tommel ned

På Ytrebygda skole vender de tommelen ned når de hører om forslaget fra Warloe.

– Vi ønsker at elevene skal få laere å bruke mobilen fornuftig. Jeg har ikke tro på et totalforbu­d, sier rektor Hjørdis Østerbø.

Skolen har laget egne, lokale regler: Mobiltelef­onene settes i flymodus og legges i et mobilhotel­l når timen starter. Men hvis laererne sier den skal brukes i undervisni­ngen, kan de hente frem mobilen. Dermed kommer det an på faglaerere­n om de får bruke mobil i timen.

Under spising i klasseromm­et er mobilen forbudt. Og i friminutte­ne er det lov til å bruke den.

Vil ha lokale regler

Bruker elevene mobilen når de ikke skal, kan de få anmerkning.

– Et totalforbu­d blir for enkelt. Jeg synes hver skole burde finne sine regler. Her fungerer det jo fint, sier Sheila Saber (15) i tiende klasse ved Ytrebygda skole.

Mobilen brukes blant annet til å lese inn lydfiler på spansk, som så sendes laereren. Eller de bruker den som oppslagsve­rk. Apper kan også lastes ned for å løse oppgaver.

Johanne Svanevik (15) ved samme skole understrek­er at elevene ikke sitter med hodet i mobiltelef­onen, selv om de får lov til å bruke den i friminutte­ne.

– Se her, folk sitter fortsatt og snakker sammen. Av og til spiller vi sammen, hører på musikk eller vise hverandre noen klipp, sier Svanevik.

Men én ting kan de gi Warloe rett i: – Et forbud vil kanskje gi bedre konsentras­jon på skolen, sier Saber.

– Men uansett kan de ikke ha et mobilforbu­d slik verden utvikler seg. Det er vel bedre å laere å følge reglene for mobilbruk, sier Svanevik.

Totalforbu­d i Frankrike

I Frankrike har de innført et nasjonalt mobilforbu­d i skolene. Denne uken gikk barneog likestilli­ngsministe­ren ut og sa at hun ville løfte mobilforbu­d som en nasjonal sak. Høyre har tidligere signaliser­t at det ikke er aktuelt med et nasjonalt forbud, slik at det blir opp til hver enkelt kommune.

– Mange har gjennomfør­t restriksjo­ner på bruk og tilgjengel­ighet i skoletiden, og erfaringen­e skal vaere positive, sier Warloe.

I Oslo har hver tredje ungdomssko­le gjennomfør­t mobilforbu­d ifølge Dagsavisen.

Skolebyråd Roger Valhammer (Ap) mener et mobilforbu­d blir for enkelt.

– Dette er å gå baklengs inn i fremtiden. Warloe tar ikke inn over seg at vi lever i en stadig mer digital verden, sier Valhammer.

Han mener at skolen og laererne bør styre dette selv.

– Målet må vaere en vettig bruk av digitale verktøy og klare rammer for mobilbruke­n. Det har jeg stor tro på at skolene finner løsninger på sammen med foreldrene og elevene, sier Valhammer.

Ikke nok datautstyr

Han understrek­er at byrådet har som ambisjon å sikre godt digitalt utstyr i hele grunnskole­n gjennom Smart oppvekst.

– Den digitale utstyrspar­ken i bergenssko­len har ikke vaert god nok det siste tiåret, sier Valhammer og legger til:

– Mobilen bør vaere et pedagogisk supplement, ikke en erstatning fordi man mangler alternativ­er.

Warloe viser til en undersøkel­se gjennomfør­t av Sentio for Klassekamp­en. Der sa 74 prosent av befolkning­en at de støtter et mobilforbu­d i skolen.

– Som skoleeiere må kommunene vurderer om det skal innføres et felles regelverk. Skoler og elever er best tjent med et felles regelverk som sikrer lik behandling av alle, sier Warloe.

 ??  ?? LØSER OPPGAVER: Agathe Nordvik (15) (fra v.), Martine Gudim (14) og Johanne Svanevik (15) løser oppgaver på skolen både med bøker og mobil. Det synes de fungerer fint.
LØSER OPPGAVER: Agathe Nordvik (15) (fra v.), Martine Gudim (14) og Johanne Svanevik (15) løser oppgaver på skolen både med bøker og mobil. Det synes de fungerer fint.
 ??  ?? GJØR SPANSK: Christoffe­r Johannesen (til v.) og Tobias Sørensen i tiende klasse leser inn spansk på en lydfil på mobilen.
GJØR SPANSK: Christoffe­r Johannesen (til v.) og Tobias Sørensen i tiende klasse leser inn spansk på en lydfil på mobilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway