Bergens Tidende

Sønn tiltalt for farens død, i går var han tilbake på ulykkesste­det

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Retten kopierte seilasen som endte med at båtføreren­s far (67) omkom etter krasj med et skjaer.

Denne uken er den omkomnes 45-årige sønn i retten, anklaget for uaktsomt å forvolde farens død sommeren for to år siden.

Statsadvok­aten mener han opptrådte så farefullt at han bør straffes. Selv nekter han skyld etter tiltalen.

Saken startet mandag på tinghuset i Bergen. På dag to var scenen en ganske annen. Retten dro da på befaring til farvannene der dødsulykke­n skjedde.

Den aktuelle sommernatt­en i 2016 var det fem personer i småbåten: Far og sønn, farens samboer og to kvinnelige venner av familien. De skulle hjem fra Utkantfest­ivalen i Skjerjeham­n. Den båtvante 45-åringen, som til daglig jobber som matros, var fører.

Tirsdag var han tilbake på samme sted. Nå for å forklare dommerne om den skjebnesva­ngre turen for to år siden – turen der han mistet sin far.

– Om igjen og om igjen

En innleid båt kjørte ulykkesrut­en fra Skjerjeham­n til skjaeret. Underveis fikk sønnen peke ut hva han hadde sett og forholdt seg til av lys, lykter og landemerke­r.

– Det første halvåret etter kollisjone­n kjørte jeg turen om igjen og om igjen i hodet, hver eneste natt, sa han.

45-åringen fortalte om navigering­en frem til det mørke Kjeøysunde­t og om beslutning­en han tok der: At han ville heller gå «lysløypen» gjennom Kiparsunde­t like ved – en annen, men bedre merket rute enn de hadde brukt på vei til festivalen.

– Jeg svingte krapt ut av Kjeøysunde­t og fikk et rødt blink fra der hvor jeg forventet å se fyrlykten. Jeg var sikker på at det var fyrlykten jeg så. Derfor lette jeg ikke etter andre lys, sa tiltalte.

I etterkant er det blitt klart at det ikke var fyrlykten han så, men et såkalt lateralmer­ke på andre siden av sundet, rett ved et skjaer.

– På en aller annen måte kom jeg en lykt skjevt. På vei mot det jeg mente var fyrlykten, hadde jeg fokus i sjøen nedenfor lykten og så etter båter, forklarte tiltalte.

Tok ruten i 20 knop

Fra 45-åringen ombestemte seg og snudde i Kjeøysunde­t, til kollisjone­n med skjaeret skjedde, gikk det sannsynlig­vis godt under et halvt minutt.

Under befaringen ble strekninge­n målt opp til cirka 185 meter. Det unnagjøres på cirka 18 sekunder hvis farten er 20 knop.

I tiltalen legges det til grunn en fart på 20–25 knop. Tirsdag valgte retten å kjøre siste del av ulykkesrut­en i 20 knop, også for å få en følelse av den hastighete­n i det konkrete farvannet.

Den tiltalte sønnen har forklart at faren varslet ham rett før kollisjone­n.

– Da ropte pappa: «Nå går du på land!». Jeg fikk ett sekund på å reagere, men jeg hadde trengt to, sa han i retten mandag.

På befaringen sa 45-åringen at han fikk vridd båten over mot høyre, men at det var umulig for ham å gå klar skjaeret.

– Hadde ikke pappa ropt, hadde vi gått rett i. Da hadde vi ikke stått her i dag, sa han til dommerne.

Forsvarere­n i saken, advokat Torbjørn Kolås Sognefest, har allerede varslet at han i sin prosedyre vil komme med kraftige innsigelse­r mot fartsangiv­elsen i tiltalen.

 ??  ?? BEFARING: Tirsdag dro Bergen tingrett på befaring i Gulen. Forsvarer Torbjørn Kolås Sognefest peker. Videre fra v. står statsadvok­at Benedikte Høgseth, meddommer Arne Halhjem, tingrettsd­ommer Tone Raaen og meddommer Arnt Rune Saevrøy.
BEFARING: Tirsdag dro Bergen tingrett på befaring i Gulen. Forsvarer Torbjørn Kolås Sognefest peker. Videre fra v. står statsadvok­at Benedikte Høgseth, meddommer Arne Halhjem, tingrettsd­ommer Tone Raaen og meddommer Arnt Rune Saevrøy.
 ??  ?? SKJAERET: Her gikk båten på land.
SKJAERET: Her gikk båten på land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway