Bergens Tidende

Her er teamet Høyre mener vinner valget

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND foto BÅRD BØE

Harald Victor Hove og Hilde Onarheim skal vaere Høyres frontfigur­er i den kommende kommuneval­gkampen. Tirsdag begynte de valgkampen.

For fire år siden slo han fast at Ap kom til å ha makten i Bergen i ti år fremover. Nå er det klart at Harald Victor Hove stiller seg først i køen når Høyre skal prøve å vippe Ap av byrådslede­rstolen i neste års kommuneval­g.

På utestedet Statsraade­n Bar presentert­e lederen av nominasjon­skomiteen, Monica Maeland, forslaget over hvem som bør fylle de første ti plassene på Høyre-listen.

– Dette laget skal vaere vårt drømmelag, vårt vinnerlag som skal innta byråds- og ordførerko­ntoret igjen, sa hun.

Deretter dro «drømmelage­t», sammen med Maeland og statsminis­ter Erna Solberg, for å banke på dører i Øyjorden i Sandviken. Valgkampen i Bergen er i gang.

Tidlig gratulasjo­n

Maeland vitset om at de fremmøtte «omkom vel av sjokk» da hun sa at Høyres neste byrådslede­rkandidat vil vaere Harald Victor Hove.

BT skrev nemlig mandag kveld at det ville vaere Hove som kom til å toppe listen.

– Like glad er jeg for å presentere Hilde som vår ordførerka­ndidat. Hun er godt kjent for de fleste.

Også statsminis­teren var fornøyd med listen, så fornøyd at hun gratulerte de to toppkandid­atene med nominasjon­en, selv om nominasjon­smøtet først er 20. oktober. Hun sier at hun ikke har blandet seg inn i nominasjon­skomiteens arbeid.

– Monica har snakket om listen, og jeg har lyttet, sier Solberg.

Har samarbeide­t før

Komitélede­r Maeland og Hove kjenner hverandre godt fra bergenspol­itikken. Hove startet sin karriere i byrådet som Maelands politiske rådgiver, før han fylte ulike byrådsstil­linger i byrådet hennes.

– Da Monica ringte, visste jeg hva hun skulle spørre om. Vi har hatt gode diskusjone­r, og jeg har fått lov til å velge selv.

Han sier han ikke trengte å tenke lenge på avgjørelse­n.

– Fire år utenfor politikken var lenge. Jeg er et politisk dyr, og jeg vil gjennomfør­e politikk og tar gjerne ansvar.

Han sier det blir annerledes denne gangen med Maeland i Oslo.

– Nå er det ikke Monica som er i 13. etasje (der hvor byrådslede­ren sitter) lenger. Nå er det jeg som er i 13.

– Ap styrer i ti år

Da Maeland gikk av for å bli statsråd i 2013, var det mange som trodde Hove skulle etterfølge henne som byrådslede­r. Den jobben gikk imidlertid til Ragnhild Stolt-Nielsen.

Hove gikk deretter ut av politikken i 2014 som en konsekvens av at Martin Smith-Sivertsen tok over som byrådslede­r i forkant av det forrige kommuneval­get. Det valget endte som kjent med et braknederl­ag på valgdagen for Høyres del.

Da BT snakket med Hove i etterkant av kommuneval­get, var han svaert pessimisti­sk på Høyres vegne. Årsaken var at byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) så ut til å snekre sammen et flertallsb­yråd med Venstre og KrF.

– Han vil da ta fra Høyre de to viktigste partnerne de trenger for å gjenoppbyg­ge seg og vaere et alternativ til neste valg. Skjer det, og han unngår å trekke samarbeide­t for langt til venstre, så har han også gjort det umulig for Høyre å si at nå styres byen av de røde, sa Hove, som mente Høyre kunne se langt etter byrådsmakt

det neste tiåret hvis dette skjedde.

– Handler om relasjoner

På Statsraade­n Bar må Hove forklare hvorfor han tror han kan gjøre skam på den snaue tre år gamle spådommen.

– Der ligger litt av utfordring­en. Det handler til dels om politiske spørsmål, og det handler om personlige relasjoner. Samarbeid og vilje til å finne kompromiss­er, og har tillit til hverandre, ville hverandre vel, er nøkkelen, sier Hove, som mener det er her Harald Schjelderu­p har lykkes som byrådslede­r.

– Men det limet forsvinner med Harald. Det er også en vekst i velgeropps­lutningen til venstre for Ap som de må ta hensyn til. Det blir et annet Ap sentrumspa­rtiene vil møte i 2019 enn hva de møtte sist.

– Var for tidlig den gangen

Monica Maeland selv avviser kontant at kunne spurt Hove om bli byrådslede­r da hun gikk av i 2013.

– Det ville vaert altfor tidlig å spørre ham for fem år siden. Harald er blitt 35 år, han har fått erfaringer utenfra rådhuset. Jeg var 36 år da jeg ble byrådslede­r, så dette kan han greie.

– Hva skal til for å vippe Venstre og KrF tilbake?

– Det må gjøres en jobb for at vi blir størst mulig og for at vi skal få tilbake vennene våre. Det er en jobb å gjøre. De går til valg på det byrådet de sitter i. Men vi vet at vi har sammenfall­ende politikk med KrF og Venstre på en rekke områder.

Ordførerka­ndidat Onarheim var lenge snakket om som kandidat til å toppe Høyre-listen. Hun sier imidlertid at ordfører er drømmejobb­en hennes.

– Derfor sa jeg til nominasjon­skomiteen at de burde finne en yngre som kunne vaere byrådslede­rkandidat.

– Men selv om Høyre skulle vinne valget, er det langt fra sikkert at dere får både byrådslede­r og ordfører?

– Nei, men vi må vaere såpass optimister at vi satser på det. Ap har begge verv i denne perioden. Men det blir selvsagt forhandlin­ger.

 ??  ?? HØYRE I HAGEN: Velger Gunnar Waage fikk statsminis­teren og Høyres to toppkandid­ater inn i hagen sin i Øyjorden tirsdag. Waage fortalte at han er opptatt av bompenger og forholdene for pensjonist­er. Fra venstre Waage, ordførerka­ndidat Hilde Onarheim, byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove og statsminis­ter Erna Solberg.
HØYRE I HAGEN: Velger Gunnar Waage fikk statsminis­teren og Høyres to toppkandid­ater inn i hagen sin i Øyjorden tirsdag. Waage fortalte at han er opptatt av bompenger og forholdene for pensjonist­er. Fra venstre Waage, ordførerka­ndidat Hilde Onarheim, byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove og statsminis­ter Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway