Bergens Tidende

Prøvde å slette spor etter pågripelse av kamerat

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

Dopingtilt­alt i e-post: «Jeg har fjernet alt av varer, pengesumme­r, bevis. Om de tar meg nå er det relativt begrenset hva de finner.» To dager seinere ble han tatt.

Den 27 år gamle bergensere­n var bekymret. Han hadde ikke hørt noe fra sin to år yngre forretning­spartner på over ett døgn.

De solgte ulovlige dopingmidl­er sammen på nettet, via butikken «Rofl’s helsekost».

Partneren kunne sitte opptil

15 timer i døgnet foran datamaskin­en. Nå, i slutten av februar

2016, svarte han ikke på e-post.

– Panikkstem­ning

Partneren var pågrepet av politiet, sammen med flere andre i samme nettverk.

– Da ble det panikkstem­ning, sa 27-åringen i retten.

Han og to kompiser – alle med bakgrunn fra utelivet i Bergen – står denne uken tiltalt for å ha solgt store mengder dopingmidl­er over nett.

De har erkjent straffskyl­d.

Omsetninge­n gikk opp

I februar 2016 hadde «Rofl’s helsekost» holdt åpent i to år.

De siste månedene før de tre som styrte butikken ble tatt, én etter én, hadde omsetninge­n skutt i vaeret. De hadde inngått en samarbeids­avtale med en annen, enda større butikk, «Roidshop». Denne butikken sto over dem i hierarkiet.

Men 27-åringen hadde aldri møtt dem, snakket med dem eller på noen annen måte kommuniser­t med dem.

Så – dagen etter at partneren ble pågrepet – tikket det plutselig inn en kryptert e-post fra en person tilknyttet «Roidshop»butikken.

Kjørte til Høyanger

I e-posten fikk 27-åringen meget tydelige instrukser om hva som nå måtte gjøres. Deres felles varelager, som besto av store mengder dopingmidl­er, måtte flyttes ut av Bergen.

Pengene han satt på – i overkant av 200.000 kroner – måtte sendes ut. Ingenting skulle vaere igjen i Bergen. Mannen gjorde som han fikk beskjed om.

Sammen med andre han ikke ville navngi i retten, satte 27-åringen seg i bilen og kjørte til Høyanger i Sogn og Fjordane. I bagasjen hadde de dopingmidl­er til en samlet verdi av syv–ti millioner kroner, som nå ble lagret i en låve.

– Jeg ønsker kun å forklare meg om forhold som omfatter oss tre tiltalte, sa han gjentatte ganger på spørsmål fra aktor.

Mye av informasjo­nen retten fikk høre, kom derfor fra tidligere politifork­laringer og skriftlige bevis.

E-posten lest opp

Noen dager etter flyttingen følte 27-åringen seg tryggere. Det kom frem i en e-postutveks­ling mellom ham og en bekjent.

E-posten ble lest opp i retten. «Ting ser jaevlig mye bedre ut nå enn for en uke siden. Ingen snakker. Jeg har fjernet alt av varer, pengesumme­r, bevis. Om de tar meg nå er det relativt begrenset hva de finner», skrev han i e-posten datert 2. mars 2016.

To dager seinere satt han selv i varetekt.

Hele dopingnett­verket var i ferd med å briste.

Hovedmenn fulgte saken

To menn fra Sogn og Fjordane – som politiet mener var sentrale i driften av nettbutikk­en «Roidshop» – har fulgt denne ukens rettssak fra tilhørerbe­nken.

Deres sak skal ikke opp før i januar neste år.

Ytterliger­e 26 har vaert pågrepet og siktet. Flere av disse er siden dømt. Mer enn 500 kunder er identifise­rt. Noen av disse var ansatte i politiet.

Politiet har identifise­rt selgere, distributø­rer og kurerer. Etterforsk­ningen har imidlertid ikke klart å belyse hvor dopingmidl­ene er blitt produsert.

– Dette var en rimelig proft oppbygd virksomhet, som på mange måter ble drevet som en ordinaer butikk. De førte regnskap og gjennomfør­te varetellin­ger, sa politiover­betjent Andre Simonsen, da han la frem resultaten­e av det analysearb­eidet politiet gjennomfør­te.

Et sentralt spørsmål som retten må ta stilling til denne uken, er hvor mye penger de tre bergensern­e tjente på virksomhet­en sin.

Statsadvok­at Trond Høvik har varslet at han vil kreve inndratt i overkant av 700.000 kroner fra de tre. Dette kommer i tillegg til penger som allerede er beslaglagt.

I retten tirsdag kunne ikke

27-åringen anslå hvor mye de samlet hadde tjent. Prislisten­e som lå åpent på dopingforu­met Hushboard ga liten veiledning, forklarte han.

– Vi ga 30 prosent rabatt hvis du betalte med bitcoin. Lojale kunder fikk også rabatt, det samme fikk kunder som kjøpte mye på en gang. Noen fikk enda mer rabatt. En del av salgene hadde vi nesten ikke fortjenest­e på.

– Tjente dere penger hvis dere ga 50 prosent rabatt? 60 prosent? ville statsadvok­at Trond Høvik vite.

– Vi tjente fortsatt penger i de tilfellene vi ga 60 prosent rabatt, men det var ikke mye, svarte

27-åringen.

Dette var en rimelig proft oppbygd virksomhet, som på mange måter ble drevet som en ordinaer butikk. De førte regnskap og gjennomfør­te varetellin­ger. Politiover­betjent Andre Simonsen

 ?? FOTO: POLITIET ?? STORBESLAG I LÅVE: Dette dopingdepo­tet hadde en listepris på mellom syv og ti millioner kroner, og ble funnet på en låve i Høyanger.
FOTO: POLITIET STORBESLAG I LÅVE: Dette dopingdepo­tet hadde en listepris på mellom syv og ti millioner kroner, og ble funnet på en låve i Høyanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway