Bergens Tidende

Nå vil også eiendomsbr­ansjen etablere naeringskl­ynge i Bergen

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

Tidligere har både mediebrans­jen, musikkbran­sjen og finansbran­sjen startet naeringskl­ynger i Bergen. Nå er turen kommet til eiendomsbr­ansjen.

Tanken om å gå inn i rekken av naeringer som starter klyngesama­rbeid, kom for noen år siden.

– Vi i BOB så at forretning­smodellene våre var i ferd med å bli kjempeutfo­rdret. Naermere 50 prosent av det BOB holder på med i sin nåvaerende form vil ikke overleve den nye digitalise­ringen, sier Gilje.

Han stilte seg da spørsmålet: Hva gjør vi nå?

– Jeg kunne ikke tillate at vi sov i timen. Vi har sett på at mediebrans­jen startet klyngesama­rbeid, og deretter finansbran­sjen. Nå vil også vi gjøre det samme, sier Gilje.

– Et ledende miljø

Det var i 2002 at klyngeprog­rammet i Norge startet. Bak programmet står Innovasjon Norge, Norsk Forsknings­råd og Selskapet for industrive­kst (SIVA).

– En naeringskl­ynge er som en verdikjede bestående av forskere, leverandør­er, entreprenø­rer og offentlige aktører. Det er samspillet mellom de ulike aktørene som skaper en effektiv klynge forklarer Torger Reve, som er professor i strategi ved Handelshøy­skolen BI, styremedle­m i OBOS og ekspert på naeringskl­ynger.

Tirsdag ble det holdt et stiftelses­møte i Bergen, og et styre for den nye naeringskl­yngen vil bli satt. Om ikke lenge sender de en søknad om å få vaere en del av naeringskl­yngene. Blir søknaden innvilget, vil de få en statlig støtte. Foreløpig er 15 bedrifter med i samarbeide­t, blant dem BOB, Norconsult, Høgskulen på Vestlandet, Eiendomsme­gler 1 og BIR.

– Med en naeringskl­ynge vil Bergen kunne ta føringen på en digitalise­ring av eiendom, det som kalles Property Technology (Proptech). Vi vil legge til rette for en endring i hvordan vi kjøper, leier, selger, designer, bygger og administre­rer eiendom på, forklarer initiativt­aker Gilje.

– Ikke saerlig gevinst

Professor i innovasjon­sstudier ved Universite­tet i Stavanger, Rune Dahl Fitjar, stiller seg kritisk til naeringskl­yngene. I 2011 utarbeidet han, sammen med Andres Rodriguez-Pose ved London School of Economics, en studie som viser at lokalt samarbeid ikke bidrar til innovasjon.

– Vi fant at bedrifters nettverk påvirker innovasjon, men lokale nettverk gir ikke saerlig gevinst. De bedriftene som vinner og blir innovative er de som tør å gå utenfor regionen og samarbeide med bedrifter internasjo­nalt, sier Fitjar.

Torger Reve er usikker på om bedriftene i Bergen vil lykkes med å vaere ledende.

– Bergen har misforståt­t

– Eiendomsbr­ansjen er så til de grader basert i Oslo. De store bedriftene og utdanninge­ne ligger ikke på Vestlandet. De vil ha en bratt bakke å gå, sier Reve.

Reve mener Bergen har misforståt­t hva en klynge er.

– Alt blir nå en klynge. For at den skal vaere velfungere­nde må man ha mange aktører og tyngde både på forskning, utføring og utdanning, forklarer Reve.

Han trekker frem den marine klyngen på Marineholm­en som et eksempel på en klynge i Bergen som virkelig fungerer.

– Bergen har god tyngde på det som trengs innen denne naeringen. Da blir det vellykket.

– Vår region

Initiativt­aker Gilje sier de ikke konsentrer­er seg om Oslo og hva som skjer der.

– Vi starter her på Vestlandet og konsentrer oss om vår region. Vi har mange ulike bedrifter som kan få til et bra samarbeid her.

Terje W. Gilje, administre­rende direktør i BOB

 ??  ?? DANNER NAERINGSKL­YNGE: Terje W. Gilje (til v.) er administre­rende direktør i BOB og initiativt­aker til naeringskl­yngen innen eiendom. Sammen med leder for forretning­sutvikling i BOB, Anders Daniel Brekke, holdt han møte for samarbeids­partnerne mandag formiddag.
DANNER NAERINGSKL­YNGE: Terje W. Gilje (til v.) er administre­rende direktør i BOB og initiativt­aker til naeringskl­yngen innen eiendom. Sammen med leder for forretning­sutvikling i BOB, Anders Daniel Brekke, holdt han møte for samarbeids­partnerne mandag formiddag.
 ??  ?? SISTE INNSPURT: Mandag møttes noen av samarbeids­partnerne som skal gå inn i den nye naeringskl­yngen.
SISTE INNSPURT: Mandag møttes noen av samarbeids­partnerne som skal gå inn i den nye naeringskl­yngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway