Bergens Tidende

– Nato viktigere enn noen gang

- JON EVEN ANDERSEN, NTB nyhet@bt.no

Amerikansk­e soldater på norsk jord er viktigere enn før, sier statsminis­ter Erna Solberg (H) som tirsdag besøkte US Marine Corps som er utplassert på Vaernes.

Samme dag som Russland innleder den største militaerøv­elsen siden den kalde krigen, og på datoen 17 år etter at terroriste­nes kaprede passasjerf­ly traff tvillingtå­rnene i New York, besøkte Solberg de amerikansk­e soldatene som øver og trener i Norge.

– Det er en spesiell dag i dag. Den eneste gangen Natos artikkel 5 er blitt tatt i bruk, var jo etter 11. september, sier Solberg til NTB.

Det norske medlemskap­et i Nato er en viktig del av Norges sikkerhet, og amerikansk­e soldater på norsk jord er derfor av stor betydning i en tid med økende spenning, poengterer Solberg.

– Det er viktig at amerikaner­ne viser med handling den klare og tydelige forpliktel­sen de har. Amerikansk­e soldater som øver i Norge, som er trent for norske forhold, og som sørger for at vi har forhåndsla­gring i Norge, bidrar også til at vi har en troverdig støtte fra Nato om den dagen skulle komme at vi trenger det, sier hun.

Krevende demonstras­jon

Nato har fordømt den russiske storøvelse­n som foregår i august og september, og hevder det er en øvelse på storkonfli­kt.

– Det er en veldig stor øvelse og en demonstras­jon av makt og styrke. Det gjør situasjone­n mer krevende, sier Solberg til NTB.

Hun legger til at russerne har vist at de har mer mobile styrker og er bedre rustet enn for noen år tilbake. Norges svar er blant annet storkjøp av ubåter og kampfly.

– I tillegg har vi sett de russiske handlingen­e, saerlig i Ukraina, og en doktrine om at russere alle steder er Russlands ansvar. Dette har bidratt til opptrappin­g, økt trening, moderniser­ing og et mer framskutt samarbeid fra Natos side, sier Solberg.

Øker antallet

Regjeringe­n besluttet før sommeren å utvide amerikaner­nes tilstedeva­erelse i Norge. Rotasjonso­rdningen med 300 soldater på Vaernes forlenges i fem år. Samtidig åpnes det for 400 soldater i rotasjon på Setermoen i Indre Troms.

 ?? FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX ?? PÅ NATOBESØK: Statsminis­ter Erna Solberg besøkte i går de amerikansk­e Nato-styrkene på Vaernes.
FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX PÅ NATOBESØK: Statsminis­ter Erna Solberg besøkte i går de amerikansk­e Nato-styrkene på Vaernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway