Bergens Tidende

Anders Pamer

Ikke hør på dem som sier du er god. Hør på dem som sier du kan bli god.

-

DEN SETNINGEN vi sportsjour­nalister hører oftest, er denne: «Eg kunne blitt god, eg.» Setningen følges alltid av et «men». For byen er full av dem som kunne blitt gode. Han som hadde et større talent enn «Kniksen», hun som var flinkere enn Maren Mjelde, han som scoret fire mål i en kretsfinal­e, hun som reddet straffen fra Gro Espeseth.

Tro meg. Det kryr av dem.

NOEN FIKK SMAKEN på festing. Andre ble opptatt av det motsatte kjønn. Flere mistet lysten og gnisten. Enkelte ble skadet eller fikk en trener som var «helt dust».

Det finnes få forklaring­er, men en hel haug unnskyldni­nger.

Noen klarer det. De har en del fellesnevn­ere.

Her er talentenes ti bud: Mange kommer til å fortelle deg hva du må forbedre. Du må bli bedre defensivt. Du må bli hurtigere. Arbeide med kondisjone­n. Dette skal du lytte til. Men ikke glem det som gjør deg god. Er du rask? Jobb med å bli enda hurtigere! Har du god teknikk? Øv inn enda flere finter og få et enda mer perfekt mottak! Lionel Messi er ikke verdens beste fordi han har jobbet med å forbedre hodespille­t sitt. Han er verdens beste fordi han har perfeksjon­ert alt det han var god til. Alle fotballspi­llere er ikke allrounder­e. Mange av de beste er spesialist­er på noen få ting. med. Men nesten alle de store stjernene er svaert hyggelige mennesker. Vaer bevisst på hvordan du oppfører deg. Ingen liker selvopptat­te drittsekke­r. Folk ingen liker, kommer heller ingen vei i fotballen. Allerede finnes det yngre spillere som ser opp til deg.

Vaer mot dem slik du vil at eldre spillere skal vaere mot deg. Veldig, veldig sjelden er det ingenting du kunne gjort bedre. Jo, keeperen gjorde en feil. Jepp, spissen burde scoret på sjansen på overtid. Men hva kunne du gjort for å vinne kampen? Er du virkelig i en posisjon der du kan legge all skyld over på alle andre? Å bli for fornøyd med seg selv kan ødelegge din utvikling som spiller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway