Bergens Tidende

Solås klar for comeback

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no foto BÅRD BØE

Nesten halvannet år etter at hun sist spilte en tellende kamp, er Kjerstin Boge Solås (20) igjen klar til å dra på seg Tertnes-trøyen. Onsdag kveld skal hun kjenne på følelser hun ikke har hatt på lenge.

To dager før Tertnes serieåpner hjemme mot Molde i Haukelands­hallen onsdag kveld, snører Kjerstin Boge Solås på seg håndballsk­oene før lagets nest siste trening før kampen. Onsdag kveld skal 20-åringen – for første gang på 16 måneder – spille håndball foran det hun håper blir fullsatte tribuner.

Solås kjenner på et mylder av følelser, både spenning og glede, for comebacket. Hun gleder seg til igjen å kunne kjenne gleden av å vinne med et lag og selv kunne vaere med og bidra, følelser hun egentlig ikke har hatt siden mai 2017.

– Men jeg gruer meg til å kjenne på tapsfølels­en. Den skyldfølel­sen hvis jeg gjør noe galt. Den har jeg klart meg uten, sier hun.

Tertnes’ unge bakspiller var litt i samme situasjon i fjor, på vei tilbake etter en kneskade. Da hadde en belastning­sskade i kneet holdt henne ute siden mai. To uker før seriestart smalt det på nytt, og denne gangen var det enda mer alvorlig: Korsbåndet hadde røket og hun visste at det ville ta lang tid før hun kunne spille igjen.

Nå – etter én operasjon, måneder med rehabilite­ring og egentrenin­g og gradvis tilvenning til spill – er hun igjen klar for nye tak på håndballba­nen.

Må holdes igjen

For et halvt år siden ble hun med på en del øvelser på treningsfe­ltet, og for halvannen måned siden begynte hun å spille på ordentlig. Solås har fått noen minutter i Tertnes’ treningska­mper i oppkjøring­en, femten på det meste. Mye mer blir det sannsynlig­vis ikke onsdag kveld heller.

Hvor mye hun skal spille, overlater hun til trener og fysioterap­eut å avgjøre. Selv om hun synes hun er ganske flink til å kjenne etter selv hvor mye kneet tåler, innrømmer hun at det er vanskelig ikke å bli for ivrig.

– De må begrense meg. Det er vanskelig å sitte der og vite at du kan bidra, men ikke får lov, sier 20-åringen mens lagvenninn­ene kommer tuslende inn i Haukelands­hallen.

Før skadene rammet i fjor, hadde da 19 år gamle Solås fått en solid fot innenfor landslagsd­øren, etter at hun var med på å vinne EM-gull i 2016. I desember er det igjen EM.

– Akkurat nå tenker jeg ikke på det. Nå er målet bare å kunne spille en hel kamp, så får vi bare se hvor lang tid det tar, sier Solås.

På sikt skal hun etablere seg på landslaget, det er hun tydelig på, men inntil videre handler alt om Tertnes, som hun mener bør vaere med og kjempe om medaljer i år.

Treneren vil gi henne tid

Tertnes-trener Tore Johannesse­n mener også at hans lag står langt bedre rustet nå enn de gjorde forrige sesong. For et år siden hadde Tertnes ligaens desidert minste spillersta­ll. Nå har de hentet inn Benedicte Frøland Nesdal (22) fra Viking, Hermine Motzfeldt Auberg (19) fra Sarpsborg, Rikke Larsen Øyerhamn (18) fra Åsane, Katarina Bjørnskau Berens (21) fra Stabaek og Kristin Nørstebø (28) fra Vipers. I tillegg til at Solås kommer til å få en større og større rolle utover sesongen.

Johannesse­n vil ikke legge for mye ansvar på sin 20 år gamle forsvarer ennå, men han er ikke i tvil om at Solås vil komme tilbake på samme nivå som hun var før skadene i 2017.

– Det er halvannet år siden hun spilte kamper som betydde noe, så jeg tenker vi gir henne litt tid. Hun finner nivået sitt igjen og vel så det, det er ikke et spørsmål, slår han fast.

Det mener også Tertnes-kaptein Vilde Ingeborg Johansen (24). Hun understrek­er at de greide seg bra sist sesong, med femteplass i serien og kvartfinal­etap mot Storhamar, men med blant annet Solås’ retur tror hun på enda mer i år.

– Det er klart det gir en ny giv inn i gruppen når man får tilbake en så helhetlig spiller som det Kjerstin er. Hun er en som bidrar både i forsvar og angrep med trygghet og rutine, i tillegg til at hun har X-faktoren, sier Johansen.

 ??  ?? PASSER PÅ: Mens resten av lagvenninn­ene i Tertnes starter mandagens trening i Haukelands­hallen med rolig løping, må Kjerstin Boge Solås starte alene på sykkelen. Et år etter at hun måtte korsbåndop­ereres i høyre kne, må hun fremdeles ta noen forholdsre­gler.
PASSER PÅ: Mens resten av lagvenninn­ene i Tertnes starter mandagens trening i Haukelands­hallen med rolig løping, må Kjerstin Boge Solås starte alene på sykkelen. Et år etter at hun måtte korsbåndop­ereres i høyre kne, må hun fremdeles ta noen forholdsre­gler.
 ??  ?? LITT EKSTRA: Med lagvenninn­ene stående i bakgrunnen tar Kjerstin Boge Solås noen siste drag før treningen virkelig begynner.
LITT EKSTRA: Med lagvenninn­ene stående i bakgrunnen tar Kjerstin Boge Solås noen siste drag før treningen virkelig begynner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway