Bergens Tidende

Supporters­inne etter NFFs kampendrin­ger

- BENEDICTE A. BAKKEN benedicte.andersen.bakken@bt.no MADS BØYUM

Tre uker før Tromsø – Brann endret forbundet kampdag – på grunn av Rosenborg og Sarpsborg. Det skaper sinne hos klubb og supportere.

Norges Fotballfor­bund (NFF) har flyttet fem eliteserie­kamper. De to første kampene det gjelder skal nå spilles 30. september og 1. oktober.

Branns bortekamp i Tromsø er flyttet fra søndag til mandag, noe som får en rekke supportere til å rase. Naturlig nok har mange Brann-supportere bestilt reise til Tromsø – årets dyreste bortetur for mange reisende tilhengere.

– Det er for jaevlig, sier Morten Talhaug, supporterk­oordinator i Brann.

Han bestilte reise til Tromsø fredag.

– Tre uker før kampen var satt opp, skulle man tro at det var trygt, sier Talhaug.

– Flere har kjøpt flybillett­er

Også Gjert Moldestad, redaktør i Brann-supporterm­agasinet Den 12. mann, er svaert kritisk til terminlist­eendringen­e.

– Det er nesten en hån mot de supportern­e som skulle til Tromsø, sier Moldestad.

– Det er flere som har kjøpt flybillett­er de ikke får endret. Mange får store utgifter for å endre dem. Noen har kanskje ikke råd til å gjøre det. I tillegg blir det mandagskam­p, når veldig mange skal på jobb. Dette går ut over mange, fortsetter Moldestad.

NFF grunngir endringene med at Sarpsborg 08 og Rosenborg skal delta i Europaliga­gruppespil­let. Verken Brann eller Tromsø skal spille i Europa i høst.

– NFF må laere

Kritikken fra Morten Talhaug er knallhard.

– Det er trist at de ikke kan ha rutiner som gjør at det ikke rammet to lag som ikke spiller europacup. Når de ikke klarer å lage bedre rutiner for dette, burde de heller tatt smellen fra TV-selskapet (rettighets­haver Eurosport), sier Talhaug, som mener Lillestrøm – Stabaek hadde vaert den naturlige kampen å flytte i runden.

– NFF må laere av feilene sine. Det tror jeg er en av de største frustrasjo­nene hos supportere: Når skal de laere? Dette kunne man forutsett, fortsetter Talhaug, som også peker på at deltakelse­n i Europa for Sarpsborg og Rosenborg har vaert klar i halvannen uke.

– Dette burde i det minste vaert avgjort for ti dager siden, sier Talhaug.

Brann: – Ikke hensiktsme­ssig

Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, har full forståelse for supporterf­rustrasjon­en.

– Ja, vi forstår dem veldig godt. Dette er en endring som ikke er hensiktsme­ssig verken for supportern­e eller Brann som klubb, sier Johannesen.

Hun er misfornøyd med timingen beslutning­en kom på.

– Det er så kort tid til kampen. Jeg skulle virkelig ønske man hadde vaert tydeligere i forkant om potensiell­e endringer og at man hadde tatt avgjørelse­n før, sier Johannesen.

– Hvorfor flyttes Tromsø – Brann, en kamp mellom to lag utenfor europacup?

– Det må du spørre forbundet om.

Slik svarer NFF

BT har forsøkt å få kommentare­r over telefon fra NFF-lederne Svein Graff, Nils Fisketjønn, Rune Pedersen og Yngve Haavik. Kommunikas­jonssjef Haavik, viste først til en uttalelse på forbundets nettsider. Siden besvarte Fisketjønn, gjennom Haavik, på spørsmål fra BT via epost. Spørsmålen­e og svarene i epostkorre­spondansen følger her: – Hvorfor flytter dere en kamp mellom Tromsø og Brann, to klubber som ikke deltar i Europacup?

– Bakgrunnen er at Sarpsborgs kamp opprinneli­g er satt til mandag. De skal ut i Europa League tre dager senere, og kampen flyttes derfor til søndag for å legge forholdene beste mulig til rette for norsk suksess i Europa. Det er bred enighet mellom NFF og Norsk Toppfotbal­l om en slik prioriteri­ng, og det er også nedfelt i NFFs handlingsp­lan.

– Hvorfor er det Tromsø – Brann-kampen som flyttes i runden, en kamp med lang reisevei for bortesuppo­rtere? – Rettighets­haver Discovery har i henhold til medieavtal­en som er inngått med Fotball Media (eies 50/50 av Norges Fotballfor­bund og Norsk Toppfotbal­l) rett til å velge en mandagskam­p. Når opprinneli­g kamp ble flyttet på grunn av E-cup, så valgte Discovery i dialog med NFF og NTF ut Tromsø – Brann som erstatter. I tillegg er det slik at en klubb bare kan flyttes et bestemt antall ganger ut av runden. Det har også betydning for hvilken kamp som til slutt velges.

– Hvorfor skjer endringen så lenge etter at det ble klart at Sarpsborg og Rosenborg skal spille Europaliga?

– Det har som sagt vaert en dialog mellom partene før man landet på denne løsningen. Vi informerte om beslutning­en når vi fikk en avklaring. Vi har likevel stor forståelse for at slike beslutning­er aldri kan kommuniser­es raskt nok.

– Har det vaert et krav fra TV-rettighets­haver å flytte Tromsø – Brann?

– Vi går ikke naermere inn på dialogen som har vaert mellom partene. Det er en kjent forutsetni­ng for både klubber og supportere at endringer kan forekomme som resultat at norsk deltakelse i E-cup. [...] Vi har forståelse for at dette er frustreren­de for de som må gjøre om på planene.

Slik svarer Discovery

BT har fått kommentare­r til saken fra TV-rettighets­haver Discovery via sms. Sportssjef Eirik Koren er på reise og henviser til Lars Hojem Kvam.

– Vi skjønner at dette er kjedelig for de som har bestilt tur og planlagt arenabesøk som de nå ikke får gjennomfør­t, enten de heier på Brann eller ett av de andre åtte lagene som nå må justere kampdag. Enkelte supportere – Branns, for eksempel – er mer uheldige enn andre, som følge av reiseveien. Men det er nå en gang slik at norsk fotball har vedtatt at terminlist­en må tilpasses etter europacups­pill, og da blir det ofte slike endringer på høsten, skriver Kvam.

Han kaller Tromsø – Brann «en viktig kamp mellom to profilster­ke tungvekter­e», og peker på at kampen har stor betydning for gullstride­n. Han melder også at Discovery lytter til ønsker om å tilpasse kampene til E-cupen.

– Derfor har vi gått med på å flytte de nevnte kampene, med ønske om å fylle de aktuelle mandagene med andre oppgjør der hvor det lar seg gjøre, skriver Kvam.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT ?? BORTESUPPO­RTERE: Brann-supportere liker dårlig at kampen mot Tromsø er flyttet. Her et bilde fra Vålerenga-Brann.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT BORTESUPPO­RTERE: Brann-supportere liker dårlig at kampen mot Tromsø er flyttet. Her et bilde fra Vålerenga-Brann.
 ??  ?? Nils Fisketjønn
Nils Fisketjønn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway