Bergens Tidende

Kunsten ikke å bli et gravsted

-

Det er en takknemlig følelse å bo i en by hvor museumsdir­ektører jobber for å rette opp i historiske feiltrinn.

en samtaledre­vet historie som tar for seg spørsmål om hva et museum er, samt hva det kan vaere.

Hvilken rolle spiller museet overfor sitt publikum? Hvordan kan det utvikles i takt med resten av samfunnet, slik at det unngår å bli likt et gravsted for noe som var?

I FILMEN MØTER VI to damer med svaert ulik bakgrunn. Den ene er en yngre jente som drømmer om å bli museumsdir­ektør, den andre en eiendomsut­vikler som tidligere har bygget et museum.

Samtalen deres tar oss med på kritiske refleksjon­er rundt blant annet markedet til kinesisk kunst, dens historie og hvordan veien videre muligens vil utarte.

Det går litt fort i svingene av og til, og jeg innrømmer at jeg mellom engelsk tekst og kinesisk tale ikke alltid får med meg hva de snakker om.

LIKEVEL ER TANKEKORSE­NE øyeåpnende. For eksempel presentere­s vi for en mannsstemm­e som sliter med å se seg selv som en (kunst) samler. Det er investerin­g som er hans spesialfel­t,

Plutselig får KODEs tilbakefør­ing av syv (av 21) søyler fra det keiserlige sommerpala­sset en litt ekkel bismak, mener anmelder Renate Synnes Handal. og det er som investor han vil skrives inn i historiebø­kene.

Et annet eksempel å nevne er en eldre dames forsiktige invitasjon til den yngre: «Det er noe uferdig der, derfor ville jeg at du skulle dra til Bergen». Hun snakker om det økende presset museene i Vesten står overfor for å møte postkoloni­ale konsekvens­er.

FLERFOLDIG­E KINESISKE kunstverk ble ført ut av landet for en slikk og ingenting da landet sto i en svakere økonomisk posisjon. De siste 10–15 årene har verdien på kinesisk kunst gått rett til vaers, siden kineserne har fått råd til å kjøpe tilbake sin kulturelle arv og historie.

Plutselig får KODEs tilbakefør­ing av syv (av 21) søyler fra det keiserlige sommerpala­sset en litt ekkel bismak. Plutselig blir overvåking­sklippene av innbrudden­e fra januar 2013, som vi får se i filmen, veldig ekte.

Og mens jeg kjenner på en takknemlig følelse av å bo i en by hvor museumsdir­ektører jobber for å rette opp i historiske feiltrinn, begynner jeg å lure på om stemmen til investoren er rett. Er museet en scene?

DET ER MYE INFORMASJO­N som skal formidles i filmen, både visuelt og tekstlig. Jeg må hele tiden ta et valg om hvilken av dem jeg skal følge med på, og som jeg opplever som litt distrahere­nde.

Likevel får jeg med meg tankevekke­nde poenger, om en historie som vi alle har et ansvar for å kjenne og sette oss inn i.

Kunstanmel­der

 ?? FOTO: POLITIETS OVERVÅKING­SKAMERA ?? EKTE FILM: Innbruddet i Kinasamlin­gen i januar 2013 ble filmet av overvåking­skamera. «Mesteparte­n av Kinasamlin­gen er gjenstande­r fra samlingen til norske General Munthe. Over 2500 kunstskatt­er har han gitt til det Vestlandsk­e Kunstindus­trimuseum (nå del av KODE) i Bergen. «Hva kan vi gi tilbake?» er hovedspørs­målet som kretser rundt i hodet mitt etterpå, skriver Renate Synnes Handal.
FOTO: POLITIETS OVERVÅKING­SKAMERA EKTE FILM: Innbruddet i Kinasamlin­gen i januar 2013 ble filmet av overvåking­skamera. «Mesteparte­n av Kinasamlin­gen er gjenstande­r fra samlingen til norske General Munthe. Over 2500 kunstskatt­er har han gitt til det Vestlandsk­e Kunstindus­trimuseum (nå del av KODE) i Bergen. «Hva kan vi gi tilbake?» er hovedspørs­målet som kretser rundt i hodet mitt etterpå, skriver Renate Synnes Handal.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? – BISMAK:
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN – BISMAK:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway