Bergens Tidende

Vil erstatte bompenger med veiprising

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no foto TOR HØVIK

Harald Schjelderu­p (Ap) deler Harald Victor Hoves (H) bekymring for finansieri­ngen av Bybanen. – Bompenger vil ikke vaere baerekraft­ig om noen få år, sier den avtroppend­e byrådslede­ren.

I BT onsdag sådde kommunalmi­nister Monica Maeland (H) tvil om bybane er fremtidens kollektivl­øsning i Bergen, mens Høyres nye byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove uttrykte bekymring for om dagens finansieri­ng vil vaere baerekraft­ig. Dagens bompengeor­dning er nemlig syltet ned i gjeld (5,3 milliarder kroner), og der er uklart hvordan en kan finansiere en bybaneutby­gging til Åsane på mellom åtte og ti milliarder kroner.

– Når Fyllingsda­len-traseen må stoppe på Oasen, så viser det hvordan finansieri­ngen er utfordret, uttalte Hove til BT.

Vil rive bomstasjon­ene

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) forstår meningsmot­standerens uro.

– Ja, jeg deler hans bekymring for finansieri­ngen. Så vil jeg si at det er to løsninger på det spørsmålet og at begge disse må kombineres.

– Er mer bompenger et av disse?

– Nei. Bompenger vil ikke vaere en baerekraft­ig finansieri­ng om få år. Med de nye bompunkten­e er vi allerede på smertegren­sen. Ja, noen vil mene vi er over, sier Schjelderu­p og legger til:

– Det er bare en løsning på dette. Vi vil jo at det skal vaere differensi­ering på utslipp, og at elbil skal vaere billigst. Da er det bare å rive alle bomstasjon­ene og innføre et mer rettferdig system.

– Og det systemet er veiprising. Det betyr at en har en brikke i bilen, så fastsettes det et nasjonalt system der en betaler ut fra hvor en kjører, når man kjører og utslipp på bilene.

Utredes i departemen­tet

Veiprising ved hjelp av GPS-teknologi er en tanke som er i ferd med å vinne gehør i det politiske Norge. Samferdsel­sdeparteme­ntet holder på å utrede et slikt system for tungtransp­ort, mens Høyre på landsmøte i fjor gikk inn for å bruke GPS-teknologi for å få en mer korrekt veiprising.

– Det vil vaere et mer rettferdig system enn bompenger, som treffer blindt og urettferdi­g ut fra hvor en bor og jobber, sier Schjelderu­p, som også mener at den statlige andelen må opp når det gjelder finansieri­ng av store kollektivp­rosjekt i de største byene.

– Hvor skal pengene en får inn gjennom veiprising­en havne? I statskasse­n?

– Det må vaere et nasjonalt system, men der inntektene fordeles geografisk.

– Fordelen med bompenger er at du vet at pengene som kommer inn brukes lokalt?

– Det må vaere et system som kommer de lokale områdene til gode.

– I Staten tar endringer ofte lang tid, mens byrådet har uttalt at dere ønsker kontinuerl­ig utbygging til Åsane når banen til Fyllingsda­len står klar i 2022/2023. Dere risikerer at dette ikke går opp?

– Byggestart av den banen ligger seks-syv år frem i tid. Stortinget bør allerede nå kunne fastsette 70 prosent finansieri­ngsandel. Systemet med veiprising må utredes naermere, men om fem- seks år bør det vaere løst.

Tidsklemme

Helge Orten, samferdsel­spolitisk talsmann for Høyre på Stortinget, advarer mot å tro at veiprising vil løse krevende, fremtidige finansieri­ngsutfordr­inger.

– På kort sikt må vi basere på den teknologie­n som er i dag. Dette er ikke noe quick fix, og det er ikke noe vits å avspore debatten med løsninger som ikke sikkert er tilgjengel­ige.

– Ny teknologi kan på lang sikt gi oss nye og bedre måter å kreve inn penger, men behovet for finansieri­ng blir ikke mindre av den grunn, sier Orten.

Hos regjerings­partner Frp er de enda mer skeptisk til løsningen.

– Dette er bare nok et kreativt forsøk på å få inn nye inntekter til staten. Dessuten vil dette føre til full overvåking av bilen din. Hva blir det neste fra staten? Alkolås? Startsperr­e? Spør Tor André Johnsen, samferdsel­spolitiker for Frp på Stortinget.

 ??  ?? VISER VEI: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) mener veiprising og økt statlig andel er veien å gå for å få inn inntekter til samferdsel­stiltak i byene.
VISER VEI: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) mener veiprising og økt statlig andel er veien å gå for å få inn inntekter til samferdsel­stiltak i byene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway