Bergens Tidende

Stjal for 700.000, slipper å sone i fengsel

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no

38-åringen stjal blant annet sjeldne kunstvaser til en verdi av 600.000 kroner.

Mandag denne uken møtte en mann i retten tiltalt for rundt 60 forhold. Over 40 av dem var rene tyverier. Mannen tilsto de fleste forholdene i retten.

38-åringen erkjente blant annet å ha stjålet to sjeldne vaser til en verdi av 600.000. Vasene var en del av en utstilling i Bergen Kunsthall.

Mannen er nå dømt til ett år og ni måneders fengselsst­raff, som er i tråd med aktors påstand. Likevel slipper han å tilbringe mer tid bak murene.

Må gjennomfør­e rusprogram

Ett år og seks måneder av straffen gjøres betinget, så lenge mannen gjennomfør­er narkotikap­rogram med domstolsko­ntroll (ND).

Det betyr at mannen er dømt til å gjennomfør­e et rusprogram.

Mannens forsvarer Stein Erik Ottesen sier at 38-åringen selv ba om å få gjennomfør­e et slikt program.

– Han ønsket det selv, og han føler selv at han trenger det. Så dette er greit for ham, sier Ottesen til BT.

Har sonet ferdig

Retten dømmer likevel mannen til 90 dagers ubetinget fengsel. Grunnen til dette er de mange lovbrudden­e han har begått. Tyveriet av de to kunstvasen­e ansees av retten som grovt.

«Retten legger til grunn at det er en betydelig verdiforri­ngelse av det samlede kunstverke­t at to av vasene ble stjålet», står det i dommen.

Verdien på 600.000 er beregnet ut fra forsikring­sverdien til hele kunstinsta­llasjonen som disse vasene var en del av.

«Videre legger retten vekt på i vurderinge­n at vasene som ble stjålet er kunstverk som anses å vaere uerstattel­ig», står det videre.

Fordi mannen har sittet 78 dager i varetekt, som skal trekkes fra fengselsst­raffen, slipper mannen å tilbringe mer tid bak murene.

Dømt for 38 tyverier

I retten innrømmet mannen å ha forsynt seg fra en lang rekke av byens motebutikk­er. Han har stjålet alt fra solbriller til designvesk­er og jakker, samt en rekke elektriske varer.

Mannen ble også dømt for å ha tatt seg inn i en privat bolig, og for å stjålet et visakort mens personer lå og sov i huset.

«Retten legger vekt på at dette innebaerer en betydelig krenkelse av privatlive­ts fred», står det i dommen.

Totalt ble mannen dømt for to grove tyverier, 36 tyverier, tre forsøk på tyveri, to tilfeller av heleri, et uaktsomt heleri, to tilfeller av baering av kniv på offentlig sted og oppbevarin­g av narkotika.

Mannen er domfelt seks ganger tidligere.

På bakgrunn av de gjentakend­e forholdene og sakens alvorlighe­t er prøvetiden satt til tre år.

 ?? FOTO: POLITIET ?? KUNST: Fra desember 2016 til juli 2018 stjal mannen alt fra elektronik­k til sjeldne vaser. De spesiallag­de vasene var laget av den nederlands­ke kunstneren Magali Reus.
FOTO: POLITIET KUNST: Fra desember 2016 til juli 2018 stjal mannen alt fra elektronik­k til sjeldne vaser. De spesiallag­de vasene var laget av den nederlands­ke kunstneren Magali Reus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway