Bergens Tidende

Omorganise­ring i Shell skaper uro blant de ansatte

- OLA MYRSET ola@sysla.no

Flere hundre medarbeide­re blir påvirket når selskapet nå bygger seg ned på norsk sokkel.

I juni ble det kjent at Shell føyer seg inn i rekken av internasjo­nale oljegigant­er som selger seg ned på norsk sokkel.

Oljemyggen Okea, med Ola Borten Moe og Erik Haugane i spissen, har lagt 4,5 milliarder på bordet for Shells andeler i feltene Draugen (44,5 prosent) og Gjøa (tolv prosent).

Vurderer kompetanse

Salgene fører til omorganise­ringer. Det er allerede kjent at om lag 120 Shell-ansatte blir overført til Okea i en virksomhet­soverdrage­lse. De fleste jobber offshore og i Kristiansu­nd.

I tillegg har Okea varslet behov for ytterliger­e 46 nye medarbeide­re som selskapet ønsker å rekruttere fra Shell.

– Vi har lagt til rette for at våre ansatte kan søke på disse stillingen­e, men det er ikke gitt at alle 46 vil komme fra Shell, sier pressekont­akt Kitty Eide i Shell Norge til Sysla.

Samtidig gjennomfør­er Shell en intern omorganise­ring for å tilpasse seg situasjone­n etter at Draugen og Gjøa er solgt. Selskapet skal fortsatt vaere operatør for feltene Ormen Lange, Gaupe og Knarr, samt teknisk operatør på gassanlegg­et Nyhamna.

– Vi har vurdert hvilken kompetanse og kapasitet det vil vaere behov for etter salget, sier Eide.

Utelukker ikke overtallig­het

I de delene av selskapet det blir endringer i, er det identifise­rt hvilke roller det vil vaere behov for framover. De ansatte ble informert om resultatet av kartleggin­gen i slutten av august.

– Vi har invitert våre ansatte til å vise interesse for stillinger de kan tenke seg, sier Eide.

– Betyr det at de må søke på sine egne jobber?

– Nei, ikke direkte. De er bedt om å gi uttrykk for hvilke jobber de ønsker seg, men vi ser likevel på ansiennite­t og kompetanse når de nye rollene skal fylles, sier Eide.

Likevel kan resultatet bli at medarbeide­re som har en annen kompetanse enn selskapet mener det har behov for framover, kan bli overtallig­e.

– Vi kan ikke utelukke overtallig­het. Samtidig kan det bli nyansettel­ser fordi vi kan komme til å trenge kompetanse det viser seg at vi ikke har i dag. Dette vil i så fall gjennomfør­es som nye prosesser i etterkant, sier Eide.

Shell Norge har i dag rundt 600 ansatte. Om lag 300 av disse berøres direkte av omorganise­ringen. Disse jobber både i Stavanger og Kristiansu­nd. Driftsavde­lingen er den største som omfattes.

Skaper uro

Eide mener det foreløpig er for tidlig å si nøyaktig hvordan Shell Norge vil se ut etterpå, men anslår at selskapet vil ha om lag 500 ansatte. Trolig vil mer vaere klart om noen uker.

– Vi er midt i prosessen med rekrutteri­ng til Okea og etablering av vår egen organisasj­on. Shell får en mindre organisasj­on, mens Okea vil vokse. Totalt vil selskapene ha flere ansatte enn i dag.

Eide legger ikke skjul på at omorganise­ringen skaper uro blant de ansatte.

– Som vi også har sett tidligere, kan slike situasjone­r vaere tøffe og skape usikkerhet for

mange medarbeide­re. Vi jobber imidlertid hardt for at prosessene skal vaere tydelige og rettferdig­e, sier hun.

Fra 2015 til 2017 forlot til sammen 360 ansatte Shell Norge gjennom ulike kuttrunder. I tillegg kommer innleide arbeidere som mistet jobben.

– Mye prat

Ivar Berg og Lene Nordnes er tillitsval­gte for Lederne i Shell, henholdsvi­s ved kontorene i Kristiansu­nd og Stavanger.

– Omorganise­ring er vanskelig, men jeg synes det blir gjort på en ryddig måte. Vi er blitt involvert i hele prosessen og fått komme med våre innspill. Vi har jo vaert gjennom dette noen ganger og fått erfaring i å håndtere slike situasjone­r. Men jeg skjønner at den enkelte kan føle usikkerhet i en slik prosess, sier Nordnes.

Også Berg merker at endringene preger arbeidspla­ssen.

– Det er mye prat ved kaffemaski­nen. Folk kjenner nok ganske sterkt på usikkerhet­en, og det er jo ikke så rart, sier han.

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? OMORGANISE­RING: Shell gjennomfør­er en intern omorganise­ring for å tilpasse seg situasjone­n etter at Draugen (bildet) og Gjøa er solgt.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N OMORGANISE­RING: Shell gjennomfør­er en intern omorganise­ring for å tilpasse seg situasjone­n etter at Draugen (bildet) og Gjøa er solgt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway