Bergens Tidende

Danskene føder faerre barn etter finanskris­en

- PER THIEMANN per.thiemann@pol.dk

I de fleste land har fødselsrat­en falt etter finanskris­en, men i Danmark har fallet vaert størst.

Forskere tror at krisen påvirket danskene mer enn økonomien alene kan forklare.

Da finanskris­en brøt ut for ti år siden, var det ikke bare bankaksjer og eiendomspr­iser som ble rammet. Folk begynte også å få faerre barn.

I årene etter krisen falt fødselsrat­en i de fleste vestlige land, men i Danmark gikk det saerlig ille. En undersøkel­se av 31 andre europeiske land pluss USA viser at ingen andre land har hatt et større fall i fødselsrat­en enn Danmark. Det ble forskeren bak undersøkel­sen overrasket av.

Stort fall

– Danmark hadde et relativt stort fall i fertilitet­skvotiente­n fra 2008 til 2013. Det ville man ikke forventet ut fra de økonomiske nøkkeltall­ene, sier Chiara Comolli, som forsker på demografi ved Stockholms Universite­t.

Hun påpeker at man i demografis­k forskning er godt kjent med at kriser ofte fører til faerre fødsler.

– Et stort flertall av studier viser at fertilitet­skvotiente­r har en tendens til å øke i perioder med økonomisk vekst og falle i perioder med stagnasjon og nedgang.

Barn koster penger

Tendensen skyldes at barn koster penger. Derfor er det faerre som forsøker å få barn når det er større risiko for at man mister jobben. Det forklarer imidlertid ikke hvorfor Danmark fikk et av de største fallene.

Danmarks boligmarke­d ble rammet hardt av finanskris­en, men arbeidsled­igheten økte mindre enn i andre land. Dermed var det kun ytterst få dansker som fikk en forverret økonomi som følge av krisen.

 ??  ?? MOT NORMALT: I motsetning til dansker flest, har det danske kongehuset gjort sitt for å holde oppe folketalle­t. Kronprins Fredrik og kronprinse­sse Mary har fire barn. En gjennomsni­ttlig dans
MOT NORMALT: I motsetning til dansker flest, har det danske kongehuset gjort sitt for å holde oppe folketalle­t. Kronprins Fredrik og kronprinse­sse Mary har fire barn. En gjennomsni­ttlig dans

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway