Bergens Tidende

EU irettesatt­e Ungarn

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

Onsdag måtte Ungarns statsminis­ter lide et sjeldent nederlag da et stort flertall i Europaparl­amentet stemte for en uttalelse om at Ungarn ikke lenger overholder EUs grunnlegge­nde verdier.

Viktor Orbán pleier å kunne ri av stormen med det han selv har omtalt som en «påfugldans».

De siste åtte årene har den ungarske statsminis­teren konstant vaert på kant med EU. Det er blitt et fast mønster. På hjemmebane har Orbán tordnet mot EU og vedtatt kontrovers­ielle lover som har strammet regjerings­partiets grep om makten. Så er han blitt kalt inn til Brussel, hvor han har kommet med forsonende ord og mildnet litt i kritikken. En påfugldans.

Onsdag ettermidda­g ble mønsteret brutt i Europaparl­amentet i Strasbourg. Parlamente­t vedtok for første gang i sin historie en uttalelse rettet mot et medlemslan­d om «klar risiko for et alvorlig brudd med de grunnlegge­nde EU-verdiene». Med 448 stemmer for og 197 imot trakk EU-parlamente­t opp en klar og tydelig grense. Nok er nok.

Nå startes dermed en prosedyre mot Ungarn etter EUtraktate­ns artikkel 7, populaert kalt «EUs atombombep­aragraf», som i siste ende kan føre til at Ungarn mister sin stemmerett i EU.

Alliert med Polen

Så alvorlig blir imidlertid ikke situasjone­n for Ungarn, ettersom en slik sanksjon krever enstemmigh­et blant alle medlemslan­dene. Her har Ungarn alliert seg med Polen, som vil legge ned veto mot en slik beslutning. Avstemning­sresultate­t er likevel et alvorlig tilbakesla­g for Viktor Orbán og hans økende gruppe av likesinned­e nasjonalis­ter i EU.

I løpet av sine åtte år ved makten har Viktor Orbán mer eller mindre uhindret realisert det han kaller «den illiberale staten» i Ungarn. En stat hvor de kristne, konservati­ve verdiene former samfunnet, og hvor grepet blir strammet om sivilsamfu­nnet, mediene og rettsvesen­et.

Viktor Orbán og partiet Fidesz ble i april i år gjenvalgt for en tredje regjerings­periode, etter å ha fått stemmene til like under halvparten av Ungarns velgere. I valgkampen fremhevet Orbán seg som Ungarns beskytter mot en sammensver­gelse bestående av EU, den ungarsk-amerikansk­e finansmann­en George Soros og innvandrer­e.

En årsak til Viktor Orbáns urørlighet har vaert at hans parti, Fidesz, har hatt politisk beskyttels­e som del av den store borgerlige EPP-gruppen i parlamente­t, hvor både Angela Merkels CDU og til og med det norske Høyre hører til.

Fikk ikke EPP-støtte

Onsdag ble imidlertid mønsteret brutt. Det var ikke minst stemmene fra medlemmer av EPP som førte til et flertall for vedtaket mot Ungarn i parlamente­t. EPPs leder, Manfred Weber, som er kandidat til å overta stillingen som formann for EU-kommisjone­n etter JeanClaude Juncker, stemte selv for å irettesett­e Ungarn for å bryte med rettsstate­ns prinsipper.

– Våre europeiske verdier er ikke til diskusjon, lød det fra Weber onsdag.

Nåvaerende kommisjons­formann Jean-Claude Juncker, som også har tidligere fartstid i EPP, forsøkte å trekke noen liknende grenser da han holdt sin årlige tale om unionens tilstand samme dag som avstemning­en om Ungarn.

– Kommisjone­n vil motsette seg alle angrep på rettsstate­ns prinsipper. Vi er fortsatt veldig bekymret over utviklinge­n i visse medlemslan­d. Artikkel syv må iverksette­s når rettstilst­anden er truet, sa Juncker.

Tar ikke seieren på forskudd

Det er nederlands­ke Judith Sargentini fra den grønne partigrupp­en som har vaert hovedforfa­tter av den nye rapporten om Ungarns rettstilst­and. Rapporten dannet bakgrunnen for onsdagens avstemning. Da resultatet sto klart, kunne hun sole seg i stående bifall fra det store flertallet i parlamente­t, og kollegaer gratulerte henne med «det historiske skrittet».

Selv er Sargentini mer forsiktig med å ta seieren på forskudd.

– Jeg er historiker, så jeg ønsker aldri å kalle ting historiske når de forekommer. La det gå et par tiår, så får vi se. Men jeg synes det er en bemerkelse­sverdig avstemning, fordi vi har jobbet med dette emnet så lenge. Jeg tror ikke at noen avstemning eller noen vakker tale i dette huset kan få Ungarns regjering til å endre kurs, sier Judith Sargentini til Politiken.

På grunn av Polens og Ungarns mulighet for å frede hverandre anser mange i EU-systemet artikkel 7-prosedyren som en «blindvei». Mange tror at det vil vaere langt mer effektivt om EU begynner å strupe Polens og Ungarns tilgang til EU-midler.

Ungarn er ett av de landene i EU som mottar mest økonomisk støtte fra EU. I 2016 alene mottok landet 3,6 milliarder euro. EU-kommisjone­n har tidligere luftet tanken om at man skal stanse utbetaling­er av EUmidler til land som ikke følger rettsstatl­ige prinsipper.

 ?? FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS ?? NEDERLAG: EU-parlamente­ts avstemning ble et tilbakesla­g for Ungarn statsminis­ter Viktor Orbán.
FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS NEDERLAG: EU-parlamente­ts avstemning ble et tilbakesla­g for Ungarn statsminis­ter Viktor Orbán.
 ?? FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS ?? RAPPORTEN: Judith Sargentini som la frem rapporten mot Ungarn, fikk applaus og gratulasjo­ner etter avstemning­en.
FOTO: VINCENT KESSLER, REUTERS RAPPORTEN: Judith Sargentini som la frem rapporten mot Ungarn, fikk applaus og gratulasjo­ner etter avstemning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway