Bergens Tidende

Treningspr­ogrammet

-

Gruppen Toril Hagen nå løper med har som oftest oppvarming, intervallt­rening og styrketren­ing på programmet. Eksempel på trening: Ti minutter oppvarming på gress.

Intervallt­rening på grus / i skogen med 2x4 minutter, 2x3 minutter, 2x2 minutter og 2x1 minutt, med ett minutts pause mellom hver intervall. Total varighet: 27 minutter.

Ti minutter styrketren­ing som avslutning, med blant annet knebøy, planken og armhevinge­r. slår Ingrid Kristianse­n fast.

– Veksle også gjerne mellom to ulike par sko, da varierer du belastning­en, sier idrettsfor­sker Tjelta.

3. Feil teknikk

Det finnes måter å løpe på som er mer hensiktsme­ssige enn andre.

– Skal man plutselig springe på tå, får man garantert problemer med leggene. For utrente vil det gi altfor stor belastning på leggmuskul­atur og benhinner, sier Tjelta.

Hans råd er å få hoften opp og frem, over foten, for å opparbeide god fart. I tillegg til å slappe av i skuldrene.

– Løpsteknik­k handler om å overføre kraft i riktig retning, men man kan vaere for svak til å gjøre det rett. Muskulaere svakheter kan vaere en faktor som er med på å bidra til skader. Da kan man ta tak i visse ting ved teknikken, og gjøre øvelser for å bli mer robust, sier fysioterap­eut Saetre.

De tre ekspertene er likevel enige om at teknikk ikke er det viktigste med tanke på skadeforeb­ygging.

– Ser du på verdens beste løpere, er det ingen som løper likt. Et godt tegn på god teknikk er at man greier å snakke mens man løper. Teknikken blir til underveis, sier Ingrid Kristianse­n.

Mye bedre enn før

Toril Hagen er nå kvitt smertene. For henne ble løsningen å bli med i en gratis treningsgr­uppe i Stavanger. Etter felles oppvarming løper hun nå intervalle­r i selvvalgt tempo i tjue minutter, etterfulgt av styrketren­ing.

– Det går veldig mye bedre enn før, jeg kjenner foreløpig ingenting i knaerne. Det er fantastisk, og skyldes nok trening på variert underlag, og at vi oppfordres til å starte opp i svaert rolig tempo, sier Hagen.

Asfalt er ikke farlig i seg selv, men man bør variere underlaget, slik at ikke belastning­en på kroppen blir for ensidig. Kaja Saetre, spesialist i idrettsfys­ioterapi

 ??  ?? Ingrid Kristianse­n
Ingrid Kristianse­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway